Bendrovė „Smaližius“ jau beveik 15 metų Tauragėje žinoma kaip patikima gardžių konditerinių gaminių tiekėja. „Smaližiaus“ vadovė Virginija Strainienė puikiai atsimena pirmuosius biskvitinius tortus, kurių asortimentas šiandien išaugo kelis kartus. „Smaližiaus“ konditerijos meistrai žino galybę skonio paslapčių, o švenčių proga „Tauragės žinių“ skaitytojams dovanoja paprastą labai skanių kapotos tešlos sausainių su aguonomis receptą.
Tauragiškiai neeksperimentuoja
Šiandien „Smaližius“ gamina 42 rūšių konditerijos gaminius. Tauragės ir kitų miestų gyventojai jau seniai pamėgo šios kepyklos tortus, pyragus, sausainius ir vyniotinius. Bendrovės konditeriams dažnai tenka puošti specialiai vestuvių, bernvakarių, mergvakarių, krikštynų progoms užsakomus gaminius.
– Gaminame įvairius konditerinius skanėstus, tik ne mielinius. Nors daugelio kepyklų asortimentas panašus, tačiau gaminiai skiriasi. Čia kaip namuose, kiekvienos šeimininkės patiekalai skiriasi, mūsų produkcija taip pat kitokia, – pasakojo UAB „Smaližius“ direktorė Virginija Strainienė.
1994 metais įkurta kepykla nuolat plečia gaminių asortimentą. Vadovė sako, kad kas mėnesį sukuriama po naują skanėstą, tačiau tauragiškiai į naujoves žiūri atsargiai ir dažniausiai renkasi jau patikrintą, pamėgtą skonį.
Šokoladiniai tortai nepopuliarūs
V. Strainienė sako, kad iš „Smaližiaus“ asortimento jai skaniausias pyragas su varške „Vyšnia“. Moteris prisipažino svajojanti pagaminti pyragaičius, kurie populiarūs Turkijoje.
– Net nežinau, kaip jie gaminami, tačiau labai skanūs ir brangūs. Oro uoste jų kaina – 10 eurų. Girdėjau, kad šie pyragaičiai gaminami tik iš šviežių produktų, šis gaminys tikrai kažkas nuostabaus, – V. Strainienė tikisi, kad riebių ir saldžių „baklava“ vadinamų turkiškų pyragaičių kada nors bus galima paragauti ir Tauragėje.
Tačiau „Smaližiaus“ direktorė abejoja, ar tokius gardumynus tauragiškiai pamėgtų. Moteris atskleidė, kad mūsų mieste itin nepopuliarūs šokoladiniai tortai. Tačiau verslininkė pastebėjo, kad auga karamelinių gaminių pardavimas, populiarėja „Maskarpone“ sūriu pertepami tortai. Pastarąjį produktą „Smaližiaus“ meistrai gaminti pradėjo prieš mėnesį, jo skonį jau gyrė ne vienas pirkėjas.
Darbymetis prasidėjo
Kaip ir kasmet, ne viena šeimininkė prieš šventes skubės įsigyti gardžių „Smaližiaus“ gaminių. Iš šviežios grietinėlės gaminami produktai nenuvils susirinkusių svečių.
Kepykla šiuo metu dirba ypač intensyviai, kalėdiniu laikotarpiu užsakymų padaugėjo kelis kartus. V. Strainienė tikina, kad taip būna kasmet, pirkėjai nori įsigyti skanių ir gražiai papuoštų „Smaližiaus“ produktų. Toms šeimininkėms, kurios mėgsta šventinį stalą papuošti savos gamybos saldumynais, kepyklos konditeriai dovanoja paprastą skanių sausainių receptą.
Kapotos tešlos sausainiai su aguonomis
Tešlai reikės:
600 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų
900 g margarino
250 g kefyro
2 kiaušinių
žiupsnelio druskos
Įdarui:
750 ml vandens
500 g aguonų
250 g cukraus
2 kiaušinių
Pabarstymui:
100 g cukraus
kiaušinio
cinamono
Iš nurodytų produktų pagaminkite kapotą tešlą (jei labai neturite laiko, tokios tešlos galite įsigyti ir gatavos – šaldytų jos lakštų rasite beveik visose maisto prekių parduotuvėse).
Margarinas tarkuojamas į miltus. Ant jų pilamas kiaušinių, kefyro ir druskos plakinys. Masė kapojama peiliu, kol margarinas sukimba su visais miltais. Tuomet tešla dalijama vienodo dydžio gabalėliais ir kočiojama du kartus. Iškočiota laikoma šaldytuve nuo 3 iki 24 valandų.
Formuojant tešla kočiojama 5–6 mm storio stačiakampiais. Aguonos plikomos verdančiu vandeniu kelioms valandoms. Nukošiamos, malamos, maišomos su cukrumi ir kiaušiniais. Įdaras suformuojamas ant tešlos, gaminami suktinukai, kurie tepami kiaušinių plakiniu, barstomi cukrumi su cinamonu. Tada pjaustomi 10 cm ilgio gabalėliais.
Sausainiai dedami į skardą su tarpais, kad kepdami nesuliptų. Kepti 200–220 laipsnių temperatūroje 40 minučių. Iškepę sausainiai bus šviesiai rudos, auksinės spalvos, padidės du kartus. Gardaus!