Kontrabandiniai rūkalai iš Tauragės apskrities pasitraukė
Įkelta:
2021-02-12
Nuotrauka
Sienos apsaugos tarnyba
Aprašymas

Pasieniečiai stebi mažėjančius kontrabandos mastus ties siena su Rusija. Pagėgių r. savivaldybės nuotrauka

 

,
Nuotrauka
op
Aprašymas

Skaičiuojama, kad daugiausiai kontrabandinių cigarečių randama netoli pasienio su Lenkija ir Baltarusija. LSMU duomenys

 

Tauragės apskritis liūdnai garsėjo kontrabanda. Štai netoli pasienio su Rusija esantys Pagėgiai net buvo praminti nelegalių cigarečių sostine. Tačiau tokio „garbingo“ titulo jau galima nusikratyti. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) tyrimas apie nelegalias cigaretes parodė, kad Tauragėje draudžiamų rūkalų suvartojama net kur kas mažiau nei visoje šalyje. 

LSM pranešime teigiama, kad renkant tuščius cigarečių pakelius nustatyta, kad net 31,5 proc. rastų pakelių buvo neapskaityti ir skirti ne Lietuvos rinkai, o daugiausiai jų rasta Panevėžio ir Vilniaus apskrityse, mažiausiai – Tauragės, Telšių ir Klaipėdos apskrityse. 

Pareigūnai skaičiuoja, kad ir nusikaltimų, susijusių su kontrabanda, Tauragės apskrityje mažėja. Tiesa, padėtis kitose pasienio apskrityse išlieka įtempta. 

Rūkorių neskaičiuoja?

Tačiau ar dėl to galima pasigirti ir gerėjančia sveikatos situacija? Net jei Tauragės apskrityje gyventojai ir kur kas mažiau nei Lietuvoje rūko kontrabandinių cigarečių, tai nereiškia, kad dėl to jų sveikata yra geresnė. „Tauragės žinios“ nusprendė išsiaiškinti, kaip tauragiškiams sekasi tvarkytis su rūkymo sukeltomis sveikatos bėdomis.  

Vis dėlto apie tai, kiek dėl rūkymo galimai lemtų ligų pastaruoju metu į sveikatos priežiūros įstaigas Tauragėje kreipėsi pacientų, ligoninių atstovai komentuoti vengė. 

„Nerenkame panašios informacijos, kuri Jus domina, todėl neturime tikslių statistinių duomenų. Dalis pacientų papuola pas šeimos gydytojus, kas irgi neleidžia mums daryti teisingų išvadų“, – trumpai informavo  Tauragės ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Danas Masiulionis. 

Nepaaiškėjo ir kiek tauragiškių šiomis dienomis kreipiasi į šeimos gydytojus  – Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktorius Donatas Petrošius nukreipė į Visuomenės sveikatos biurą. „Biuras gal ir veda ligų statistiką“, – svarstė jis. 

Tauragės r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė naujausios informacijos dėl pacientų statistikos patarė ieškoti Tauragės asmens sveikatos priežiūros įstaigose. 

Šiais metais buvo patvirtinta Tauragės savivaldybės visuomenės sveikatos stebėsenos 2019 m. ataskaita. Nors konkrečiai apie rūkymą joje neužsimenama, teigiama, kad didžiausias ligotumas (sergančiųjų skaičius, tenkantis 100 tūkst. gyv.) Tauragės r. savivaldybėje nuo 2017 iki 2019 m.  registruotas būtent kvėpavimo sistemos ligomis. O 2019 m.  didžiausias sergamumas registruotas kraujotakos sistemos ligomis. 

„Pagrindinės mirties priežastys 2018–2019 m. laikotarpiu tiek Lietuvoje, tiek Tauragės r. savivaldybėje yra kraujotakos sistemos ligos, piktybiniai navikai ir dėl išorinių mirties priežasčių“, – teigiama ataskaitoje. 

Sveikatos specialistai vieningai sutinka, kad rūkymas išties gali paskatinti ar net sukelti vėžinius susirgimus, kraujotakos sistemos ligas. Taigi, sveikatos situacija, kaip ir visoje Lietuvoje, išlieka nedžiuginanti. 

Kontrabanda persikėlė į kitus pasienio ruožus

O dabar grįžkime prie LSMU tyrėjų atliktos analizės. Mokslininkai nustatė, kad nors Tauragės apskrityje kontrabandinių cigarečių surūkoma mažiau, kiti pasienio ruožai pietuose susiduria su ne  tokia gera situacija. Tyrėjai suskaičiavo, kad neapskaitytų cigarečių pakelių dalis buvo didžiausia vietovėse, esančiose savivaldybėse prie sienų su Baltarusija  ir Lenkija. Čia atitinkamai buvo rasta 85,7 proc. visų kontrabandinių rūkalų. 

Valstybės sienos apsaugos tarnyba skelbia, kad 2019 m. pasienyje su Rusija buvo sulaikyta kiek daugiau nei 19 tūkst. pakelių tabako kontrabandos, o pasienyje su Baltarusija neleista įvežti net 845,7 tūkst. pakelių neapskaitytų rūkalų. 

Sūnus parveža iš kaimo. Vienas pakelis kainuoja maždaug 2 eurus, kartais – 20 centų brangiau. Parduotuvėje pakelis kainuoja nuo 4 iki 6 eurų, – pasakojo Tomas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas). 

 

Pagėgių pasienio rinktinės Sienos kontrolės skyriaus viršininkas Laimonas Pocius praėjusį penktadienį dalyvavo susitikime su mūsų šalyje apsilankiusiais Rusijos Federalinės saugumo tarnybos atstovais. VSAT pranešime skelbiama, kad valstybių pasieniečiai tarėsi, kaip padidinti valstybės sienos apsaugos efektyvumą.

Lietuvos policijos atstovai praneša, kad Tauragės apskrityje šiais metais jau užregistruoti 2 nusikalstamai, siejami su kontrabanda. 

L. Pocius žiniasklaidai yra sakęs, kad Tauragės apskrityje situacija, lyginant su padėtimi prieš dešimtmetį, yra gerokai pasikeitusi ir „kontrabandininkų kraštu“ Tauragės apskrities pavadinti nebegalima.

Anot L. Pociaus, gyventojų įtraukimą į nelegalią veiklą galėjo lemti nedarbo lygis provincijoje. Itin pažeidžiami buvo nepilnamečiai, kuriuos ugdė ir nelegaliai cigaretes laikę ar jomis prekiavę tėvai, tad L. Pocius įsitikinęs, kad kontrabandos „verslas“ galėjo būti perduodamas iš kartos į kartą. 

Pasieniečiai pastaruoju metu nuolat kalbėjosi su visuomene ir taip ragino dalytis informacija. Buvo pastebėta, kad tolerancija nusikaltimams smuko, kai padaugėjo kontrabandininkų žūčių keliuose, o nusikaltėliai gyventojams pridarydavo ir nuostolių – išlaužydavo kiemų tvoras, išvažinėdavo pievas. Tad gyventojai vis aktyviai ėmė pranešti apie įtartinus automobilius, o pilietiški žmonės ėmė labiau pasitikėti pareigūnams ir išvydę gabenamą kontrabandą nieko nelaukdami jiems pranešdavo. 

Anot L. Pociaus, itin pasitarnavo ir pasienyje su Rusija sumontuotos vaizdo stebėjimo kameros, dėl kurių kontrabandininkams vykdyti savo nešvarius darbelius tapo žymiai sunkiau.

Prekyba Tauragėje dar nesiliovė

Tačiau „Tauragės žinių“ kalbintas tauragiškis sakė, kad vietų, kur galima nusipirkti nelegalių cigarečių, vis dar yra. 

– Sūnus parveža iš kaimo. Vienas pakelis kainuoja maždaug 2 eurus, kartais – 20 centų brangiau. Parduotuvėje pakelis kainuoja nuo 4 iki 6 eurų, – pasakojo Tomas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas). 

Vyras teigė, kad apie kontrabandinių cigarečių vietą sužinojo iš savo sūnaus, kurio pažįstami taip pat perka pigesnius rūkalus. 

Tiesa, tabako prekeiviai – tiek kontrabandininkai, tiek legaliai veikiančio verslo atstovai – turėtų pastebėti, kad klientų sumažėjo. Lietuvos statistikos departamentas skelbia, kad rūkorių skaičius traukiasi: jeigu 2005 metais kasdien rūkė 24,5 proc. šalies gyventojų,  2019 metais nuolat rūkančių žmonių skaičius sudarė jau 18,9 proc. visos Lietuvos gyventojų. Nepamirškime ir to, kad ir nuolatinių Lietuvos gyventojų skaičius nuolat mažėjo. Skelbiama, kad kur kas dažniau rūko vyrai nei moterys. 

 

Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
prieš 20 valandų
Balandžio 13 d. iš namų, Šilutėje, išėjo 22 metų Mantas Margelis ir iki šiol negrįžo. Vaikinas liekno kūno sudėjimo, apie 175 cm ūgio, šviesių trumpų plaukų, vilkėjo pilkos spalvos sportines kelnes ir džemperį, avėjo juodos spalvos sportinius batus.
Nuotrauka
Policija
Įkelta:
2024-04-08
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. balandžio4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-28
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
dinges
Įkelta:
2024-02-19
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško į užsienį dirbti išvykusio ir be žinios dingusio Vaido Sitniko, gimusio 1993 m.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-14
Chuliganiškas vairavimas yra Kelių eismo taisyklių pažeidimas už kurį transporto priemonės vairuotojui gresia ne tik piniginė bauda, bet ir teisių atėmimas. Vienas iš dažniausiai daromų vairuotojų pažeidimų yra kai išvažiuojama į priešpriešinę eismo juostą ir nesilaikoma Kelių eismo taisyklių nustatytos lenkimo tvarkos.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-13
2024 m. sausio – vasario mėn. Šilutės rajone, Žemaičių Naumiesčio ir Katyčių seniūnijose, iš statybvietėse dirbusių ekskavatorių bei sunkvežimių, išlaužus kuro bakų spynas buvo pavogtas didelis kiekis dyzelinio kuro. Pasigesta ir įvairių statybos įrankių.