Autožygis „Šeima“ šiemet atkeliauja į Tauragės rajoną
Įkelta:
2022-08-13
Nuotrauka
auto žygis
Aprašymas

Įvairių metų autožygių akimirkos

 

Turistų klubo archyvo nuotraukos

 

,
Nuotrauka
auto

Autožygis „Šeima“ – tai nekomercinis kasmetinis renginys šeimoms, padedantis pažinti Lietuvą, patirti gerų emocijų, pabūti gamtoje su kitomis šeimomis. 1982 metais pradėtam organizuoti žygiui šiemet – 40 metų. Organizatoriai tęsia tradiciją ir kiekvienais metais organizuoja žygį vis kitame Lietuvos krašte. Šiemet – Tauragėje.

Tai dviejų dienų nekomercinis renginys šeimai, bet dalyvauti kviečiami visi norintys pažinti Lietuvą ir dalyvauti turistiniame autoralyje. Dalyviai renginio vietoje Balskų girininkijoje Tauragės rajone kviečiami rinktis iš vakaro, rugpjūčio 19 d. (penktadienį).
Renginį finansuoja organizatoriai, dalyviai ir rėmėjai.

Skirti pažinti Lietuvą

Kaip pasakoja vienas žygio organizatorių Vladas Sapranavičius, šį žygį pradėjo organizuoti jo tėvas su keliais bendraminčiais:

– Autožygius 1982 m. pradėjo Kauno turistų klubo entuziastai Virgaudas Sapranavičius ir Vincas Kavaliauskas. Mano tėvas buvo vienas iš auto-moto turizmo pradininkų Lietuvoje. Sovietmečiu jis buvo vienintelis sąjunginės kategorijos autoturizmo varžybų teisėjas Lietuvoje. Autožygiai buvo skirti padėti šeimoms pažinti Lietuvą. Tuo metu nebuvo tiek daug informacijos apie tai, ką įdomaus Lietuvoje galima buvo pamatyti. Turistai patys atradinėjo įdomius objektus ir rodydavo juos visiems norintiems. Po dažno autožygio entuziastus kviesdavo pasiaiškinti ir KGB – kodėl žmones vežėte į Kryžių kalną? Kodėl rodėte Vytauto paminklą? 

Kaip pasakoja V. Sapranavičius, renginys susideda ne tik iš autožygio. Tik pirmąją renginio dieną vykstama kolona ir lankomi įdomūs objektai. Sekmadienį šeimos varžosi turistinio autoralio varžybose. Jo esmė – teisingas vidutinio greičio apskaičiavimas kiekviename ruože ir laiko atvykimas į visus laiko kontrolės punktus. Trasoje yra ir papildomos nuotaikingos rungtys, pvz., palapinės statymas, vandens talpos užpildymas, azimuto nustatymas, klausimai apie Lietuvą ir taip toliau. 

– V. Kavaliauskas rengdavo autožygio maršrutą ir būdavo pirmos dienos gidas, o V. Sapranavičius rengdavo autoralio trasą ir būdavo pagrindinis organizatorius, – prisiminimais dalijasi V. Sapranavičius, – Pirmuosiuose 20 renginių šeštadienį išvykdavome iš taško A, nakvodavome taške B, o finišuodavome taške C. Bet vėliau šis formatas buvo pakeistas: A, B ir C susivedė į vieną tašką – šeštadienį ryte startuojame iš autožygio stovyklos, vakare grįžtame į ją nakvoti, o kitą dieną ten pat finišuojame po autoralio ir varžomės turistinės technikos varžybose.

Žinoma, pasak V. Sapranavičiaus, renginį organizavo ir vedė ne du žmonės:

– Jame savanoriavo ir iki šiol kasmet savanoriauja apie 20–30 savanorių organizatorių, teisėjų. Kai kurie teisėjai šiame renginyje savanoriauja jau daugiau nei 30 metų! 

Nuotrauka
auto

Įspūdžiai – nepamirštami

– Vaikystėje dalyvavau visuose „Šeimos“ autožygiuose, ir tai buvo mano laukiamiausias metų renginys, – pasakoja V. Sapranavičius. – Žygiai nenutrūko net ir ekonominės blokados metu, kai sunku būdavo gauti degalų automobiliams. Pamenu tuos metus, kai bijojome, kad mažai bus dalyvių. Bet nuolatiniai kasmetiniai dalyviai sugebėjo pasirūpinti deficitiniais degalais ir atvykti į žygį. 1996 metais, rugpjūčio pabaigoje, keliavau autostopu Ispanijoje. Mintys sukosi apie savaitgalį vyksiantį kasmetinį autožygį, kurio nė vieno nebuvau praleidęs nuo pirmojo 1982-aisiais. Iki renginio buvo likusios dvi dienos, kai, būdamas tarp Malagos ir Almerijos, nusprendžiau surizikuoti, anksčiau baigti kelionę nei planavau ir per dvi paras pabandyti suspėti grįžti į Lietuvą iki autožygio pradžios. Noras suspėti, matyt, buvo toks didelis, kad per pirmąją parą pasiekiau pasaulio rekordą – autostopu 4 automobiliais per Ispaniją, Prancūziją ir Vokietiją nuvažiavau beveik 2700 km iki pat Potsdamo. Per antrąją parą iš Potsdamo grįžau į Kauną. Trečią valandą ryto grįžau į namus, o septintą valandą išvykome į autožygį!

Pasak organizatoriaus, žlugus Sovietų sąjungai autožygio dalyviai pirmieji lankėsi dar turistams neatidarytose vietose – Plokštinės raketų bazėje, pogrindinėje Andziulių spaustuvėje, kur sovietmečiu buvo spausdinama „Katalikų bažnyčios kronika“.

Kaip bus šiemet?

Turistinį autožygį „Šeima“ organizuoja  VšĮ „Turistų klubas“ kolektyvas. Šiemet jis vyks
rugpjūčio 19–21 d. Mažojoje Lietuvoje (Tauragės ir aplinkiniuose rajonuose). Renginį sudaro važiavimas kolona, sustojant lankytinuose objektuose (šeštadienį), turistinis automobilių ralis ir šeimų varžybos turistinės technikos kliūčių ruože (sekmadienį).
Stovyklavietė – Tauragės rajone Balskų girininkijoje. 
Renginio charakteristikoje rašoma, kad bendras abiejų dienų trasos (maršruto) ilgis – apie 200 km. Kelyje automobilį vairuoja „B“ kategorijos vairuotojo pažymėjimą turintis ekipažo narys. Pirmąją dieną (šeštadienį) – apžvalginis maršrutas automobiliais, važiuojama kolona.
Sekmadieninio autoralio trasos legendos išduodamos šeštadienio vakarą grįžus į stovyklavietę. Trasoje galimi slapti laiko kontrolės (SLK) punktai, laiko nefiksuojantys SKP (fiksuojantys tik patį atvykimo faktą).
Sekmadienį autoralio trasoje galimos papildomos rungtys – „Kanistras“, „Laužas“,  „Foto“, „Klausimėlis“, „Žiedai“, „Smiginis“ ir kt.

Dalyvauti žygyje kviečiamos šeimos, taip pat ne šeimyninės sudėties ekipažai. Automobilio ekipažas – šeima (ne mažiau trijų asmenų). Svečių grupė apima ne šeimų ekipažus ne mažiau kaip iš dviejų žmonių.
Šeštadienio maršrutas įeina į pasienio su Rusija ruožą, todėl suaugę žygio dalyviai privalo turėti asmens dokumentus (pasus arba asmens tapatybės korteles).

PROGRAMA

Penktadienis

19:00 - 23:00 Sveiki Atvykę! Atvykimas, registracija ir įsikūrimas Balskų stovyklavietėje.
21:00 - Kviečiame prie bendro stalo! Turistinė sutikimo, susipažinimo vakaronė su turistine koše ir kitais skanėstais.

Šeštadienis

08:30 - Pabudome ir kelkimės! Kol Jūs pusryčiaujate, ruošiatės įsimintinai kelionei po Mažąją Lietuvą, rikiuojate savo automobilius į koloną, mes registruojame ryte atvykusius dalyvius ir ruošiamės šventinio autožygio atidarymui.

09:15 - 09:45 Tai jau oficialu! Atidarome šventinį, 40 metų minintį autožygį "Šeima" 2022. Trumpi pasisakymai iš renginio organizatorių.

09:45 - Gero kelio ir Gerų įspūdžių! Važiuojame kolona, aplankome įdomiausius regiono lankytinus objektus!

10:05 - 10:30 - Pagramantis. Jūros (upės) ir Akmenos santaka. Labai graži atodanga, paruoškite foto aparatus.

11:10 - 12:10 - Rūgaliai. Aplankysime Sigito Klymanto sodybą, kurioje auginami išskirtiniai gyvūnai. Nusimato džiaugsmo mažiesiems turistams.

12:45 - 13:15 - Vilkyškiai. Pagėgių turizmo informacijos centras. Įdomi ekskursija tiek mažiems tiek dideliems.

13:35 - 14:35. Rambyno kalnas. Pietūs ant kalno viršūnės. Neapsakomas kraštovaizdis. Turėkite užkandžių, tikrai būsite išalkę po pirmosios kelionės dalies.

15:20 - 16:00 - Katyčiai. Liuteronų Evangelikų Bažnyčia. Tai miestelis, kuriame tikrai pasijusite atsidūrę Mažojoje Lietuvoje. Mus pasitiks ir apie jį mums papasakos labai šiltas ir įdomus žmogus, kuris tikrai neleis mums nuobodžiauti. Tai tikrai nebus įprastas susipažinimas su Katyčiais. Nekantraudami laukiam pasivaikščiojimo.

16:15 - 16:40 - Degučiai. Išskirtinio grožio Trikampė Šv. Vincento Ferero bažnyčia.

16:45 - Ar pakanka įspūdžių? Kolona pajudame link stovyklavietės. Kur mūsų laukia Gimtadienio šventė.

17:30 - Balskai. Atsikvėpkite. Laisvas laikas. Jei dar nepažįstate savo kaimynų, pasilabinkite. Taip pat galite pažaisti tinklinį. Pažaisti kitus lauko žaidimus (jie lauks jūsų pievoje prie Štabo). Tai puiki proga užmegzti naujas draugystes tiek vaikams tieks suaugusiems. Taip pat galite išsimaudyti upėje.

19:30 - Dar šiek tiek rimties! Paskutine rimta užduotis šiai dienai. Burtų traukimas ir papildoma informacija apie rytdienos autoralį. Autoralio knygų išdavimas.

21:00 - 40-ojo gimtadienio šventinė programa. Sveikinsime vieni kitus su šia švente.

Mažiesiems dalyviams. Naktinis žygelis vaikams. Vaikai tikrai bus saugūs ir užimti, jais pasirūpins mūsų neapsakomi, daug patirties turintys vedėjai.
Grįžus jų lauks gimtadieninės pramogos.

Truputį didesniems dalyviams. Gimtadienis turi būti pažymėtas tinkamai. Susirinkime visi kartu į aikštę prie Štabo. Suneštinis stalas. Vaišinkime vieni kitus! Atsineškime savo užkandžius, kepimui paruoštus gaminius (yra masyvi stacionari šašlykinė, kur visiems užteks vietos.), gėrimus. Džiaugsimės, švęsime visi kartu - seni ir nauji draugai. Koks gimtadienis be torto? Bus ir tortas! Kokia gamta be laužų? Bus ir jie. Ir be abejo, kokia šventė be muzikos? Taigi specialiai mums ir jums paruoštas šventinis gyvos muzikos koncertas bei garso ir šviesų šou su Emilija Katauskaite ir Dominyku iš "Pramogų Magnatai".

Sekmadienis

Autoralyje kviečiame dalyvauti visus dalyvius - tiek senbuvius tiek naujuosius. Tai - mėgėjiškas/ turistinis autoralis, kuriame važiuojama pagal kelio knygą ir atliekamos įvairios užduotys - pvz.:
„Smiginis“ - ekipažas mėto strėlytes į taikinį;
„Palapinė“ - ekipažas pastato palapinę
„Kanistras“ - neatidarydamas dangtelio, ekipažas ±1 litro tikslumu nustato įpilto skysčio (vandens) kiekį litrais. Visos užduotys bus surašytos kelio knygoje.

Šeimų TTV (turistinės technikos varžybos) kviečiame dalyvauti visokios sudėties šeimas. Užduotys pritaikytos visai šeimai. Net ir mažiausi dalyviai turės ką veikti.

10:00 - autoralio startas kas 3 arba 2 min. Pagal burtų tvarka ištrauktus laikus. Prašome būti atsakingi ir pasirodyti prie starto linijos laiku.

13:00 - pirmo ekipažo finišas stovyklavietėje.

14:00 - šeimų turistinės technikos varžybos - estafetė (ne autoralio rungtis).

15:00 - autoralio pirminių rezultatų paskelbimas.

16:00 - Nejaugi jau laikas išsiskirti? renginio uždarymas, apdovanojimai.

Ekipažo startinis įnašas renginyje mokamas penktadienį arba šeštadienį dalyvių
registracijos metu. Dydis priklauso nuo išankstinės registracijos paraiškos pateikimo datos: nuo 2022.08.09 iki 2022.08.19 d. 19 val. – 50 Eur; nuo 2022.08.19 d. 19 val. – 60 Eur. Išankstinė registracija vykdoma užpildant ekipažo paraišką. Paraiškas išsiuntę ir nedalyvauti nusprendę ekipažai prašomi apie tai pranešti el.p. info@turistuklubas.lt arba tel. 8 650 77 378.

 

Užs. Nr. 70

Nuotrauka
juokis
Įkelta:
prieš 1 dieną
Balandžio 7 d., sekmadienį, 14 val. Tauragės kultūros rūmuose bus tikrai linksma - čia vyks  humoro grupių šventė „JUOKIS - 2024“. Naujas programas rodys  penki humoro kolektyvai iš Aukštaitijos ir Žemaitijos.  
Nuotrauka
cirk
Įkelta:
2024-03-26
Trys savaitgaliai ir šešios asmeniškos cirko kalba papasakotos istorijos. Iš jų – trys pasaulinės premjeros. Visa tai galės pamatyti, patirti, pajausti gegužės 30–birželio 16 dienomis jau aštuntą kartą Lietuvoje vyksiančio tarptautinio šiuolaikinio cirko festivalio „Cirkuliacija“ žiūrovai.
Nuotrauka
jazz
Biršonas Jazz nuotrauka
Įkelta:
2024-03-22
2024 metais bus jau 44 metai kaip paskutinį kovo mėnesio savaitgalį jaukiame kurortiniame Birštono miestelyje vyks tradicinis, seniausias Lietuvoje tarptautinis džiazo festivalis ,,Birštonas“. Festivalis vyks balandžio 5-7 dienomis. Nuo 1980-ųjų kas dvejus metus (išskyrus 2020 m. dėl pandemijos) čia skambantis džiazas jau senokai šiam kurortui pelnė Lietuvos džiazo Mekos vardą. Juk čia iš visos Lietuvos, ir ne tik iš jos traukia džiazo „piligrimai“. 2,9 tūkstančio gyventojų teturinčiame miestelyje kartą per 2 metus džiazo klausosi bemaž tiek pat – 3 tūkstančiai džiazo klausytojų! Tad šio festivalio radijo ir TV įrašai yra bene išsamiausias Lietuvos džiazo istorijos dokumentas. Džiazo forumas Birštone ilgainiui davė impulsą vilniečiams, kauniečiams bei klaipėdiečiams panašius renginius organizuoti ir savo miestuose.
Nuotrauka
muge
Įkelta:
2024-03-04
Bažnyčių ir Respublikos g. nusidriekusioje mugėje gyventojų ir miesto svečių lauks Lietuvos kūrėjai, tautodailininkai, tautinio paveldo produktų gamintojai iš visos Lietuvos!
Nuotrauka
mikalauskas
Įkelta:
2022-08-15
Šiemet jau dvyliktą kartą į Tauragę sugrįžo tarptautinis Tauragės muzikos festivalis, kasmet sutraukiantis žiūrovų ne tik iš Tauragės, bet ir kitų miestų, tokių kaip Klaipėda, Jurbarkas, Šilalė, Šiauliai, Kaunas ar net Vilnius. Praūžus dviems pirmiesiems festivalio koncertams rugpjūčio 16 dieną, 19 valandą, organizatoriai kviečia Tauragės pilies kiemelyje pasinerti į kosminį garsų vandenyną su vienu laukiamiausių kolektyvų – Naujų idėjų kameriniu orkestru NIKO, kuriam vadovauja charizmatiškasis dirigentas bei kompozitorius Gediminas Gelgotas. 
Nuotrauka
spindinti lietuva
Įkelta:
2022-06-13
„Spindinti Lietuva“ – tai vienas geriausiai įvertintų Europos Ekonominės Erdvės fondo finansuojamų tarptautinių projektų kultūros srityje. Bendradarbiaujant su regionų mokyklomis bei parapijomis, siekiama supažindinti mokinius su istoriniais vargonais (seniausi 1680 m. vargonai Kretingoje) ir senąja LDK muzika, kuri buvo atliekama šiais vargonais. Edukacinių renginių serijoje vaikams suteikiamos žinios apie istorinius instrumentus ir senąją muziką, o baigiamajame koncerte pristatoma Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės renesanso ir baroko muzika bei svarbiausi Abiejų Tautų Respublikoje dirbę kompozitoriai, tokie kaip Luca Marenzio, Giovanni Battista Cocciola, Asprilio Pacelli, Tarquinio Merula, Marco Scacchi ir kiti.
Nuotrauka
Naktys
Įkelta:
2022-06-06
„NAKTYS 2022“ – tai muzikos ir aktyvių vandens pramogų festivalis po atviru dangumi.
Nuotrauka
renginys
Įkelta:
2022-04-13
Tauragiškė menininkė Sigita Flaksienė kviečia ukrainietes moteris, merginas į smagų pasibuvimą Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ patalpose. Cianotipijos užsiėmimas vyks balandžio 20-ąją, trečiadienį, 14 val. Pilies vidiniame kiemelyje.
Nuotrauka
renata
Įkelta:
2022-04-12
Balandžio 15-oji – Pasaulinė kultūros diena, Tauragės krašto muziejus „Santaka“ artėjant kultūros dienai kalbina VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentą, karybos tyrinėtoją ir tauragiškį Deividą Šlekį. Tinklalaidę „Kultūra karo metu“ girdėsite nuo balandžio 15 d., 8.30 val.
Nuotrauka
sokiu varzytuves
Įkelta:
2022-04-07
Balandžio 6-ąją Tauragės „Šaltinio“ progimnazijoje vyko rajoninės folklorinių šokių varžytuvės „Kelk kojeles tonke 2022“. Be  šeimininkų, konkurse pasirodė gausus būrys šokėjų iš Žygaičių gimnazijos, Jovarų pagrindinės mokyklos ir jos skyrių Gaurėje ir Lauksargiuose.
Nuotrauka
sabas
Įkelta:
2022-03-31
Antradienio vakarą žurnalistas, komunikacijos specialistas Rytis Sabas Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje lankėsi su naujuoju savo kūriniu – istoriniu detektyvu „Drakono uodega“. Prieš dvejus metus čia jis pristatė pirmąją savo knygą „Gaono kodas“. 
Nuotrauka
maistas
Įkelta:
2022-03-30
Šiandien Tauragės krašto muziejaus istorijos ekspozicijoje atidaryta paroda „AB „Maistas“ gamyklai – 90“ atidarymas. Tauragiškiai pasidalino prisiminimai ne tik apie patį darbą, bet ir apie fabriko meno kolektyvų, sportininkų pasirodymus, išradingas darbuotojų vagystes bei gaudžiančias sirenas, skelbiančias darbo pradžią ir pabaigą.
Nuotrauka
Įkelta:
2020-08-25

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skiria ypatingą dėmesį vaikų, jaunimo psichinei sveikatai stiprinti. Nemažai organizacijų ir kitų įstaigų siūlo prasmingą vaikų užimtumą – vasaros stovyklas, tačiau pastebima, kad jų, orientuotų į psichinės sveikatos stiprinimą, labai mažai. Todėl Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka inicijavo meninę-patyriminę vaikų vasaros stovyklą „Pozityvumo tiltas“, kurią finansavo Tauragės rajono savivaldybė.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-07-24

Kad tiek žmonių būtų, Lauksargių geležinkelio stotis gal ir mena, bet ten gyvenantys žmonės turbūt tikrai nebuvo matę tokios gausos žmonių. Ir ne keleiviai  čia susirinko kaip senais laikais važiuoti geležinkeliu į Tilžę ar Įsrūtį, ar į Tauragę, Batakius, Viduklę, Šiaulius. Ir ne trečiasis pasaulinis karas (neduok , Dieve) prasidėjo, nes pirmuosius du pasaulinius gerai mena raudono ir dar oho kaip tvirto mūro sienos.  Ne. Susirinkimas buvo itn taikus , pacifistiškas gal kiek. Be abejo, stotis mena ir čia skambėjusią muziką. Turbūt daugiausia karinius maršus. O šįkart čia skambėjo ne maršai, bet labai gera džiazo muzika. 

Nuotrauka
Įkelta:
2020-07-20

Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ fotografijos galerijai, įrengtai pietiniame bokšte, sukanka 20 metų. Ta proga fotografų klubas „Fotojūra“ rengia ypatingą parodą – pirmąją klubo istorijoje pinhole technika atliktų fotografijų parodą „Fotojūra Pinhole“.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-02-14

Vakarykštis renginys „Vienas (m)eilėraštis“ Tauragės krašto muziejuje „Santaka“ buvo skirtas artėjančiai Valentino dienai, todėl į jį buvo kviečiami ne tik poetai, bet ir poezijos mylėtojai. Vakaro metu Tauragės pilies menėse skambėjo lyrika. Eiles skaitė Tauragės klubo „Žingsniai“ literatai ir kiti erdvės išsiilgę miesto poetai, akustine gitara grojo Romanas Grigorjev.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-02-13

Trečiadienio vakarą B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su žurnalistu, komunikacijos ir rinkodaros profesionalu Ryčiu Sabu, kurio debiutinis romanas „Gaono kodas“ sulaukė itin didelės sėkmės. Knygos pristatymą moderavo žurnalistas, publicistas Rimvydas Valatka.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-02-11

Miesto reklamos stenduose jau kuris laikas kalbėjo plakatai, skelbiantys, kad kovo 1 dieną Tauragę aplankys profesionali baleto trupė. Deja, taip neįvyks – baleto artistai į Tauragę neatvyks. O priežastis paprasta: neišpirkti bilietai.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-02-06

Vakar B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje poetė, prozininkė Aldona Ruseckaitė pristatė biografinį romaną „Padai pilni vinių“ apie poetę Salomėją Nėrį.  Jame A. Ruseckaitė kalba apie įvykius, dėl kurių poetė iki šiol puolama, mėgina parodyti, kiek menininkui įtakos gali padaryti laikmečio sąlygos. Renginys sulaukė žiūrovų dėmesio: visos sėdimos vietos renginyje buvo užimtos dar renginiui neprasidėjus.