Devintąsias Kalėdas pasitinkanti „Šaukštelio studija“ ir „Gurmanų studija“ ne tik turi kuo pasidžiaugti, bet ir siekia skleisti geras emocijas: nauji patiekalai, platesnis asortimentas, sekmadieniais karštu gėrimu vaišinami senjorai, per Kalėdas maltiečiai nepasiturintiems išvežioja kelias dešimtis „Šaukštelio studijos“ dovanotų vakarienių. O vyšnia ant torto – praeivius džiuginantis kalėdinis traukinukas, papuošęs kavinės ir parduotuvės fasadą ir tampantis net fotosesijų vieta.
Iššūkių netrūksta
UAB „Šaukštelis“, valdanti ir sušių barą „Šaukštelio studija“, ir parduotuvę „Gurmanų studija“, kuri specializuojasi pieno produktų ir sveikų gurmaniškų produktų prekyboje, įsikūrusi miesto centre. Tauragiškiai šią vietą puikiai žino: vieni užsuka paskanauti sušių, kiti – nusipirkti išskirtinių gurmaniškų skanėstų ar pamėgtų pieno produktų, ypač firminių varškės-jogurto desertų.
Nors laikai sudėtingi, įvairiausių iššūkių netrūksta, verslininkė Justina Visockienė rankų nenuleidžia. Ji pasakoja besidžiaugianti darniu ir stabiliu kolektyvu, kuriame – 19 žmonių:
– Jau turėjome kalėdinį įmonės vakarėlį, aptarėm besibaigiančius metus. O jie buvo išties įdomūs. Karantinui pasibaigus buvo pakilimas, žmonės buvo visko ištroškę, pinigų prikaupę, o dabar – karo pasekmės. Vasario mėnesį buvome savaitei užsidarę, kad atnaujintume parduotuvę – keitėme visus baldus, lubas, dekoravome sienas ir t.t. Tai buvo daugiau nei 10 tūkst. eurų investicija. Ir tą rytą, kai turėjome atsidaryti, prasidėjo karas. Atsimenu, apėmė panika – o kas dabar bus? Baimė, nerimas... Pirmosios karo savaitės buvo liūdnos – parduotuvės duris praverdavo vos vienas kitas pirkėjas, nes visi puolė atakuoti didžiąsias parduotuves, pirkti kruopas ir konservus. Jogurtai ir varškė niekam neberūpėjo. Pirkėjai klausdavo, ar turim miltų, druskos ar cukraus. Paskui atėjo pavasaris, vasara. Nors karas nesibaigė, Lietuvoje gyvenimas vėl pamažu stojo į vėžes. Aišku, prisidėjome visomis išgalėmis paremti Ukrainą, ir finansiškai, ir maistu, vasarą buvome įdarbinę keturias ukrainietes. Vėliau jos visos grįžo į savo šalį. Vasara buvo visai smagi, o dabar artėja Kalėdos, kurioms pradedame ruoštis jau nuo rugsėjo.
Paklausta, ar labai jaučia kylančias kainas ir kaip į tai reaguoja pirkėjai, Justina sako, kad taupymas jaučiamas, nes visi pradėjo galvoti apie elektros kainas.
– Didysis kainų šuolis vyko rugsėjo viduryje. Prisimenu tiekėjų laiškus – paprastai apie kainų pasikeitimus yra pranešama bent prieš dvi savaites. Kai kurių prekių kainos kilo labai ženkliai, ypač pieno produktų. Nuo rugsėjo vien didieji mūsų tiekėjai kėlė kainas tris kartus. Vos spėjame pakeisti kainas, jau gauname laišką, kad jos vėl kyla, – pasakoja verslininkė. – Tačiau, kaip sakau, svarbu, kad bombos ant galvos nekrenta. Kad ir kaip bus, susiveršim diržus ir išgyvensim.
Sušiai – ant šventinio stalo
Dabar, atėjus gruodžiui, pasakoja ji, prasidėjo tikras darbymetis. Dvi šventines dienas pasėdėti kavinėje nebus galima, tačiau darbuotojai išsijuosę ruoš maistą išsinešti. Pasak Justinos, per Kūčias ir Naujųjų metų išvakarėse pradės darbuotis nuo pat ankstyvo ryto, nes norinčių ant šventinio stalo pasidėti sušių labai daug. Abi Kalėdų dienas įmonė nedirbs, nes tai šventė, kuri skirta pabūti su šeima ir skirti savo laiką brangiausiems žmonėms.
– Yra kas ir rugsėjį skambino užsisakyti, – sako Justina. – Jau dabar vietų šventinėmis dienomis beveik nebelikę. Tas pats ir Naujųjų išvakarėse – vietoje lankytojai neaptarnaujami, tačiau išsinešti sušiai gaminami. Tad jei kas nori – pats laikas suskubti ir užsisakyti.
– Tai ir būtų didžiausias linkėjimas: rūpinkimės savo sveikata, mylėkime save, skirkime daugiau laiko sau ir šeimai. Būkime laimingi! – linkėjo J. Visockienė.

Šiais metais „Šaukštelio studija“ pradėjo gaminti naujieną – šeimyninį sušių apkepą, jį galima rinktis iš kelių rūšių.
– Darom tokį paruoštuką – žmogui atiduosim paruoštą apkepą, kurį jis gali per 15 minučių išsikepti orkaitėje. Tai labai patogu. Sušių apkepą jau pusantro mėnesio turime įtraukę į savo meniu. Žmonėms labai patiko. Šių metų naujiena – ir penkių variantų sušių dubenėliai, kai visi sušių ingredientai patiekiami lėkštėje ir žmogus gali pats susikurti savo skonio variantą. Jie irgi atrado savo klientą, – pasakoja J. Visockienė.
Populiarėja skonio dovanos
Kita bendrovės veikla – parduotuvė „Gurmanų studija“ – irgi turi kuo pasigirti. Nuolat ieškoma naujų tiekėjų, siekiama tauragiškius supažindinti su naujais skoniais. Šio rudens naujienos – „Lašų duonos“ iš Rokiškio rajono gaminami grikių miltų šakočiai ir panettone pyragai su spanguolėmis, įmonės „Maži mamutai“ gaminami įvairiausi pagardai – čatniai, karamelė, karamelizuotų svogūnų, agurkų pagardai, rankų darbo ledinukai. Pradėta prekiauti ir namų kvapais, žvakėmis, o paskutinė naujiena – kojinės su Tauragės atributika.
Dar viena sparčiai populiarėjanti prekė – dovanų dėžutės, kurios pirkėjams surenkamos pagal jų pageidavimus. J. Visockienė pastebi, kad žmonės, rinkdamiesi dėžutės turinį, pastaruoju metu nori itin kokybiškų produktų, ypač jei tai dovana artimam žmogui.
– Jei perkama dovana mamai ar tėčiui, dažnai pasakoma, kad kaina nesvarbu, svarbu, kad būtų kas geriausia, – pabrėžia ji.
Skonio dovanos buvo paklausios ir ankstesniais metais, tačiau verslininkė prisipažįsta nesitikėjusi, kad jos taip išpopuliarės. Pernai per Kalėdas prekių joms net pritrūko, tad šiemet pasiruošta iš anksto. Tiesa, pačios dovanų dėžutės brango dvigubai, tačiau klientams jos pabrango tik simboliškai.
Džiaugsmas akims – kalėdinis traukinukas
„Šaukštelio studija“ ir pernai Kalėdoms buvo pasipuošusi įspūdingai – buvo įrengta eglučių alėja. Dovanoti gerą emociją ir sau, ir tauragiškiams norėjosi ir šiemet, tad Justina pasakoja, kad su talentingiausia Tauragės dekoratore „Auksine fėja“ dėl pastato dekoravimo susisiekusi dar rugsėjį. Traukinuko idėją pakišo jos sūnus, šiuo metu itin besidomįs traukiniais. Justina juokiasi, kad dabar kasdien atsiimant sūnų iš darželio jis reikalauja bent dukart pravažiuoti pro traukinuką – vis negali juo atsidžiaugti.

– Džiugina jis ir praeivių akis, matom, kad neretai fotosesijos vyksta prie traukinuko, ir darželinukų jau ne viena grupė buvo atėjusi. Ir labai daug gražių atsiliepimų girdėjau, – pasakoja verslininkė.
Paklausta, ko palinkėtų tauragiškiams, J. Visockienė nedaugžodžiauja – nors kovidas praėjo, ji sako labai daug galvojusi apie sveikatą, tai jautriausia tema.
– Tai ir būtų didžiausias linkėjimas: rūpinkimės savo sveikata, mylėkime save, skirkime daugiau laiko sau ir šeimai. Būkime laimingi! – linkėjo J. Visockienė.
Užs. Nr. 112