Actas: universalus produktas kulinarijoje ir buityje
Įkelta:
2022-09-04
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Naminis obuolių actas

Aktyviai besirūpinantys buitimi ir mėgstantys suktis prie puodų žino, jog actas yra itin universali priemonė, todėl visuomet turi jo savo virtuvėje. Labiau patyrę ekspertai priduria, jog actas vertas net daugiau nei nepamainomo pagardo titulo – tai ir puiki valymo bei dezinfekavimo priemonių alternatyva. Tačiau kaip išsirinkti iš daugybės rūšių ir ar visos jos pasižymi vienodu universalumu?

Jei manote, kad kulinarijoje verta apsiriboti vien tradiciniu obuolių actu, eksperimentams virtuvėje neabejingi žinovai tikrai patartų praplėsti acto atsargas jo įvairove.

Pavyzdžiui, raudonasis ar baltasis vyno actas patiekalams suteikia išskirtinį vyno skonį ir aromatą, o paskanintas atitinkamomis žolelėmis ar uogomis puikiai dera net desertuose. Baltojo vyno actu gardinamos salotos, jūros gėrybių, paukštienos patiekalai, be to, jo pilama gaminant daržovių čatnius ar sviesto padažus. Ispaniškasis chereso actas, sumaišytas su alyvuogių aliejumi ir žolelėmis, tampa nepakartojamu salotų užpilu, tinka grilio patiekalams gardinti. Na, o tirštesnės tekstūros iš vynuogių misos gaminamas balzaminis actas pasižymi puikiai suderintu saldumo ir rūgštumo balansu, todėl vienas kitas jo lašelis dažnai sutinkamas ožkos sūrio, keptų daržovių, špinatų ar gražgarsčių salotų patiekaluose, taip pat juo gardinami išskirtiniai desertai, braškių skanėstai. Azijos virtuvės patiekalams dažniausiai naudojamas ryžių actas – jo aromatas bei skonis atsiskleidžia derinant prie sušių ar sriubų, gardinant makaronų patiekalus, praturtinant padažų ar troškinių skonį. 

Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pasakoja, kad obuolių, vyno ir balzaminį actus žmonės intensyviausiai naudoja šiltuoju sezonu, kai pradedamas konservuoti užderėjęs šviežių daržovių derlius.

„Įvairių rūšių acto pardavimai vasarą šokteli į viršų, tačiau šis produktas populiarus ištisus metus, o šiemet fiksuojame apie 11 proc. išaugusią paklausą. Asortimente turime įvairiausių acto rūšių – nuo didesnės koncentracijos spirito acto, populiaraus obuolių bei vynuogių acto, taip pat vyno, ryžių ir net pomidorų, figų ar kriaušių acto. Per metus „Maximos“ parduotuvėse nuperkama virš pusantro milijono litrų acto – toks kiekis pripildytų daugiau nei pusę olimpinio baseino“, – pasakoja E. Dapkienė.

Actui – buities pagalbininko titulas

Actas pelnytai gali būti vadinamas ekologiška, efektyvia ir nebrangia priemone, kai kalba pasisuka apie valymą. Pavyzdžiui, viskas, kas pasidengia kalkėmis – nuosėdos ant čiaupo, dušo galvutės, dušo kabinos, virduliai ir pan. – gali būti lengvai išvaloma actu. Tereikia 9 proc. koncentracijos actu suvilgyti storesnį popierinį rankšluostį ir juo apsukti arba iškloti apkalkėjusias vietas, palaikyti bent keletą valandų ir nuvalyti kalkes kempinėle bei vandeniu. Tokiu pat actu galima nesunkiai išvalyti užterštas šiukšlinių sieneles, unitazo nešvarumus, šaldytuvą.

Lygiomis dalimis su vandeniu skiestas obuolių actas puikiai dezinfekuoja pjaustymo lenteles ir virtuvinius paviršius, gali tarnauti kaip dezinfekavimo priemonė valant grindis. Actą galima naudoti vietoje skalbinių skalavimo skysčio – jis minkština vandenį ir panaikina įsisenėjusius kvapus.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, jog pagrindinė medžiaga, esanti visų rūšių acte, yra acto rūgštis, kurios koncentracija maistui tinkamame naudoti acte siekia nuo 4 iki 9 procentų.

„Actas nuo seno naudojamas maisto gamyboje kaip rūgštingumą reguliuojanti priemonė, o dėl antibakterinio ir priešgrybelinio poveikio – tai vienas pagrindinių ingredientų konservuojant daržoves bei vaisius. Priklausomai nuo to, iš ko actas pagamintas – grūdų, vaisių, uogų, skiriasi jo skoninės bei maistinės savybės, spalva bei konsistencija. Pavyzdžiui, spirito actas nepasižymi jokiais ypatingais poskoniais, tačiau jis puikiai atlieka konservanto ir valiklio funkcijas. Toks pats universalus, tik dažnai ne toks koncentruotas yra obuolių bei vynuogių actas. Brangesni vaisių ir uogų actai dėl savitų skoninių savybių vertingesni kulinarijoje kaip padažų ingredientai, pagardai salotoms, užkandžiams ar net desertams“, – teigia B. Baratinskaitė ir dalijasi trimis naudingais receptais.

Naminis obuolių actas

Reikės: 1 kg obuolių, 1l vandens, 100 g cukraus.

Gaminame: obuolius nuplaukite, supjaustykite stambesnėmis skiltelėmis, nenulupdami žievelės ir neišimdami sėklų. Palikite skilteles kambario temperatūroje, kol šios paruduos. Vėliau perdėkite obuolius į stiklinį indą ir užpilkite litru saldinto vandens (100 g cukraus ištirpinkite 1 l vandens). Uždenkite viską marle arba plonu audeklu ir palikite stovėti tamsioje, šiltoje vietoje. Maždaug po savaitės skystį nupilkite ir iš obuolių išspauskite sultis. Viską supilkite į indą, jį pridenkite marle ir laikykite kambario temperatūroje dar apie 2 savaites. Per šį laiką skystyje atsiras drumzlių – jas atsargiai nugriebkite ir pašalinkite. Dabar sultis galite supilstyti į atskiras talpas, geriausiai švarius butelius, ir brandinkite dar apie 3-4 mėn. Actą naudokite įprastiems kulinariniams ir buitiniams poreikiams.

Salotos su arbūzu, kumpiu ir balzaminio acto padažu

Reikės: 300 g arbūzo, 6 riekelių vytinto kumpio, 1 saujos gražgarsčių, žiupsnelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų,

1 žiupsnelio migdolų drožlių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto balzaminio acto, 1 šaukštelio garstyčių, 1 šaukštelio medaus.

Gaminame: salotas nuplaukite, nusausinkite, dėkite į lėkštę. Ten pat dailiai sudėkite kubeliais pjaustytą arbūzo minkštimą ir voleliais susuktą kumpį. Padažui sumaišykite alyvuogių aliejų, actą, garstyčias ir medų. Apšlakstykite padažu paruoštas salotas, ant viršaus berkite grūstus pipirus ir migdolų drožles. Skanaus!

Acto marinatas grilio vištienai

Reikės: 1 litro vandens, 120 g druskos, 36 g cukraus, stiklinės 9 proc. koncentracijos acto, 6 skiltelių česnako, 4 lauro lapelių, juodųjų, kvapiųjų pipirų (žirneliais).

Gaminame: užvirkite vandenį ir jame ištirpinkite druską, cukrų, suberkite pipirus ir lauro lapus. Po to atvėsinkite, sudėkite stambiai supjaustytus česnakus ir supilkite actą. Vištienos marinatas paruoštas. Vištienos ketvirčius, kulšeles, šlauneles arba visą vištą laikykite marinate maždaug 12-24 valandas. Kuo ilgiau išlaikysite, tuo bus aštresnis acto skonis. Po to vištieną nusausinkite ir rūkykite grilyje maždaug 1,5-2 val. 120-135 laipsnių temperatūroje iki vidinės 74 laipsnių mėsos temperatūros. Skanaus!

Nuotrauka
barsukas
Momentinė vaizdo įrašo nuotrauka 
Įkelta:
2022-11-21
Apie žiemos pradžią bei pabaigą kasmet praneša barsukai. Žiemą esant minusinei temperatūrai užmiega, pavasarį esant teigiamai keliasi. Tai tarsi žiemos ir pavasario pranašas. Žiemos metu esant temperatūros svyravimams arti nulio laipsnių barsukai užmiega negiliu miegu ir retkarčiais išlenda iš savo urvų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-11-06
Šikšnių kaime gimusi ir augusi augalininkyste besiverčianti Kristina Galminienė visą šiltąjį sezoną darbo turėjo apsčiai – jei ne darže, tai virtuvėje. Dviejų dukrų mama džiaugiasi galėdama jas palepinti įvairiais desertais. Anksčiau auginusi galvijus Kristina apsisprendė pakeisti darbo pobūdį ir laiką skirti daržininkystei. Bet tai ne tik darbas – sukiodamasi tarp augalų moteris mėgaujasi tuo, ką daro. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-10-28
Nuo šiol ilsėtis Balskuose bus dar smagiau – poilsiavietėje prie Balskų užtvankos įrengtos dvi naujos pavėsinės bei apšvietimas. Apie tai skelbia rajono savivaldybė.
Nuotrauka
grybai
Reginos Vaičaitienės nuotrauka
Įkelta:
2022-10-25
Pradėjus dygti grybams, miškuose pasipila pulkai grybautojų, tačiau šiemet grįžti pilnomis pintinėmis pavyksta ne visiems. Kalbinti grybavimo mėgėjai vieningi: šiemet – ne grybų metai. Ankstesniais metais rudeniui atėjus grybų nuotraukos užtvindydavo feisbuko paskyras, skelbimais, kad parduodami grybai, feisbuko grupės mirgėte mirgėdavo. Šiemet to nėra.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-10-23
Keliolika minučių, truputis fantazijos ir keli papildomi ingredientai įprastus pusryčių, pietų ar vakarienės sumuštinius gali paversti gardžiu, sušildančiu ir nebrangiu patiekalu. Sumuštinių kokybė priklauso nuo pasirinktų priedų, juos drąsiai galima gardinti daržovėmis, vaisiais, kiaušiniais, žuvimi ir rinktis pilno grūdo duoną. Karšti sumuštiniai lengvai gali virsti sočiu ir subalansuotu patiekalu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad sumuštiniams puikiai tinkančių duonų pasirinkimas parduotuvėse yra nuolat plečiamas, o pirkėjai gali rinktis nuo tradicinio prancūziško batono iki sveikuoliškos baltyminės duonos.
Nuotrauka
aikstele kartu parkas
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2022-10-18
Tauragės rajono savivaldybė pasirašė sutartį dėl lauko treniruoklių pirkimo ir montavimo. Kartų parko treniruoklių aikštelėje (laisvoje jos dalyje) iki metų pabaigos konkursą laimėjusi UAB „Patikimas turtas“ įsipareigojo nupirkti ir sumontuoti 7 treniruoklius. Sutarties kaina – beveik 10 tūkst. eurų. 
Nuotrauka
vaikai
Tauragės bendruomenių namų nuotrauka
Įkelta:
2022-10-18
Nuo spalio 10-osios Tauragės bendruomenių namai kviečia dalintis informacija apie naują paslaugą – atidaromą žaidimų kambarį vaikams. Atvėsus orams mamos su mažais vaikais gali atvykti į Bendruomenių namus – tai proga išeiti iš namų, bendrauti, ieškoti naujų pažinčių tiek mamoms, tiek vaikučiams.
Nuotrauka
kopūstas
Įkelta:
2022-10-09
Baltagūžis kopūstas – regis, neįmantri daržovė, tačiau joje glūdi gausios vitaminų bei kitokių organizmui naudingų medžiagų atsargos. Rudenį nuimtas kopūstų derlius ilgai išsaugo vertingas maistines savybes, todėl ši daržovė nuo seno tarnavo kaip vitaminų bankas šaltuoju sezonu. Be to, tai universali daržovė kulinarijoje, kurią galima valgyti ne tik šviežią ar raugintą, bet ir kepti, troškinti ar virti. Maisto specialistė dalinasi idėjomis, kaip įtraukti kopūstus į kasdienę mitybą.
Nuotrauka
arkliai
Įkelta:
2022-10-04
Pasaulis kasmet spalio mėnesio 4-ąją pažymi Gyvūnų dieną. Ši diena skirta pagerbti visus gyvūnus, padėkoti jiems už jų didžiulę svarbą žmonių gyvenime. Juk jie suteikia gyvenimui daugiau spalvų, džiaugsmo ir prasmės.
Nuotrauka
Įkelta:
2022-09-09
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 17 laipsnių šilumos, trumpas lietus prognozuojamas šeštadienį.
Nuotrauka
tarailiai
Įkelta:
2022-09-08
Tarailiškiai su vasara atsisveikino „žaliai“ – lenktyniavo baidarėmis, irklentėmis ir savadarbiais plaustais – taip jie taikė į žaliąjį Tauragės kursą. Žinoma, šventėje netrūko ir muzikos, dainų, šėlionių batute ir skanios košės bei cukraus vatos.
Nuotrauka
gamta orams
Įkelta:
2022-09-06
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 19 laipsnių šilumos, lietaus neprognozuojama.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-09-03
​​​​​​​Naujajam sezonui RKL besiruošianti „Tauragė“ į aikštelę spalio mėnesį žengs stipriai pasikeitusi. Nuo praėjusio sezono finalo įvyko daug permainų – atnaujintas trenerių štabas, pasitraukė ilgamečiai žaidėjai. Vis dėlto ekipos branduolį išlaikyti pavyko, jį papildžius pajėgiais žaidėjais iš aukštesnės lygos vadovų siekis lieka maksimalus – išsilaikyti stipriausių ketverte.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-08-31
Rugpjūčio 27-ąją Norkaičiuose surengta tradicinė kaimo šventė „Šypsausi savo kaimui“, kurioje netrūko pramogų ir veiklos tiek vaikams, tiek ir suaugusiesiems.
Nuotrauka
saje
Įkelta:
2022-08-31
Skaudvilėje veikianti atvira jaunimo erdvė (SAJE) atnaujinama, o joje vykstančios veiklos vis tobulinamos. Kaip pasakojo Skaudvilės atviros jaunimo erdvės koordinatorė–jaunimo darbuotoja Agnė Gailienė, prie pasikeitimų jaunimo erdvėje prisideda ne tik darbuotojai, bet ir jaunimas, norintis susikurti sau gražesnę aplinką. 
Nuotrauka
jazz
Įkelta:
2022-08-29
Tarptautinis Tauragės džiazo festivalis, turbūt vienintelis regione vykstančių festivalių, gali pasigirti atlikėjų geografija. Festivalio programoje, per aštuonerius metus koncertavo Armėnijos, Estijos, Gruzijos, Lenkijos, Latvijos, Airijos, Prancūzijos, Vokietijos, Malio, JAV ir dar daugelio kitų šalių džiazo profesionalai. Kitą trečiadienį festivalio programoje koncertuos spalvinga trijulė iš Lietuvos, JAV ir Puerto Riko. 
Nuotrauka
vasara gamta orams
Įkelta:
2022-08-26
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 31 laipsnį šilumos, trumpas lietus prognozuojamas pirmadienį.
Nuotrauka
biuras
Įkelta:
2022-08-24
Gerinant gyventojų sveikatą, mitybą bei skatinant rinkoje atsirasti daugiau sveikatai palankesnių maisto produktų, Lietuvoje 2014 m. buvo įsteigta valstybinė, nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ sistema. Kaip rašoma Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistės Karolinos Preikšaitienės straipsnyje, simbolio „Rakto skylutė“ tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti sveikatai palankesnius maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. Tai įprasti produktai, tačiau juose mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų.
Nuotrauka
vasara
Įkelta:
2022-08-23
Lietuvą šiandien pasiekė ne tik labai šilta oro masė iš pietryčių, tačiau ir nešvarus oras savyje turintis daug dulkių bei dūmų.
Nuotrauka
 nuotrauka
Įkelta:
2022-08-21
Dailios pakeltos lysvės ir jaukus šiltnamiukas, kuriame daržovių nedaug, užtat daug vietos poilsiui ir geram laikui – šventėms su smagia kompanija, filmų žiūrėjimui ir vakarui su knyga. Tokią stilingą erdvę dar pernai savo kieme sukūrė dvi seserys Jovita ir Lina ir iki šiol negali ja atsidžiaugti. Kaip gimė šis gražus kampelis, kas pavyko, o ką galima buvo padaryti geriau? 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-08-21
Tauragės rajone, ketinant sutvarkyti poilsiavietę prie Balskų užtvankos, čia turėtų išdygti lauko pavėsinė ir stoginė. Savivaldybė paskelbė viešąjį konkursą ieškodama darbus atliksiančios įmonės. Nors terminas, iki kada įmonės galėjo siūlyti savo darbų paslaugas, jau baigėsi, nugalėtojas kol kas neskelbiamas – vyksta pirkimo vertinimas.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-08-20
Po treniruotės, žygio, ruošiantis velomaratonui ar kitos sportinės veiklos svarbu atgauti jėgas ir pavalgyti. Į tai, ką pasportavę dedate į burną, reikėtų atkreipti dėmesį. Pavyzdžiui, po fizinio krūvio patariama rinktis daugiau baltymų turinčius produktus: jogurtą, mėsą, žuvį, pupeles. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasarą išauga susidomėjimas sveiku maistu.