Actas: universalus produktas kulinarijoje ir buityje
Įkelta:
2022-09-04
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Naminis obuolių actas

Aktyviai besirūpinantys buitimi ir mėgstantys suktis prie puodų žino, jog actas yra itin universali priemonė, todėl visuomet turi jo savo virtuvėje. Labiau patyrę ekspertai priduria, jog actas vertas net daugiau nei nepamainomo pagardo titulo – tai ir puiki valymo bei dezinfekavimo priemonių alternatyva. Tačiau kaip išsirinkti iš daugybės rūšių ir ar visos jos pasižymi vienodu universalumu?

Jei manote, kad kulinarijoje verta apsiriboti vien tradiciniu obuolių actu, eksperimentams virtuvėje neabejingi žinovai tikrai patartų praplėsti acto atsargas jo įvairove.

Pavyzdžiui, raudonasis ar baltasis vyno actas patiekalams suteikia išskirtinį vyno skonį ir aromatą, o paskanintas atitinkamomis žolelėmis ar uogomis puikiai dera net desertuose. Baltojo vyno actu gardinamos salotos, jūros gėrybių, paukštienos patiekalai, be to, jo pilama gaminant daržovių čatnius ar sviesto padažus. Ispaniškasis chereso actas, sumaišytas su alyvuogių aliejumi ir žolelėmis, tampa nepakartojamu salotų užpilu, tinka grilio patiekalams gardinti. Na, o tirštesnės tekstūros iš vynuogių misos gaminamas balzaminis actas pasižymi puikiai suderintu saldumo ir rūgštumo balansu, todėl vienas kitas jo lašelis dažnai sutinkamas ožkos sūrio, keptų daržovių, špinatų ar gražgarsčių salotų patiekaluose, taip pat juo gardinami išskirtiniai desertai, braškių skanėstai. Azijos virtuvės patiekalams dažniausiai naudojamas ryžių actas – jo aromatas bei skonis atsiskleidžia derinant prie sušių ar sriubų, gardinant makaronų patiekalus, praturtinant padažų ar troškinių skonį. 

Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pasakoja, kad obuolių, vyno ir balzaminį actus žmonės intensyviausiai naudoja šiltuoju sezonu, kai pradedamas konservuoti užderėjęs šviežių daržovių derlius.

„Įvairių rūšių acto pardavimai vasarą šokteli į viršų, tačiau šis produktas populiarus ištisus metus, o šiemet fiksuojame apie 11 proc. išaugusią paklausą. Asortimente turime įvairiausių acto rūšių – nuo didesnės koncentracijos spirito acto, populiaraus obuolių bei vynuogių acto, taip pat vyno, ryžių ir net pomidorų, figų ar kriaušių acto. Per metus „Maximos“ parduotuvėse nuperkama virš pusantro milijono litrų acto – toks kiekis pripildytų daugiau nei pusę olimpinio baseino“, – pasakoja E. Dapkienė.

Actui – buities pagalbininko titulas

Actas pelnytai gali būti vadinamas ekologiška, efektyvia ir nebrangia priemone, kai kalba pasisuka apie valymą. Pavyzdžiui, viskas, kas pasidengia kalkėmis – nuosėdos ant čiaupo, dušo galvutės, dušo kabinos, virduliai ir pan. – gali būti lengvai išvaloma actu. Tereikia 9 proc. koncentracijos actu suvilgyti storesnį popierinį rankšluostį ir juo apsukti arba iškloti apkalkėjusias vietas, palaikyti bent keletą valandų ir nuvalyti kalkes kempinėle bei vandeniu. Tokiu pat actu galima nesunkiai išvalyti užterštas šiukšlinių sieneles, unitazo nešvarumus, šaldytuvą.

Lygiomis dalimis su vandeniu skiestas obuolių actas puikiai dezinfekuoja pjaustymo lenteles ir virtuvinius paviršius, gali tarnauti kaip dezinfekavimo priemonė valant grindis. Actą galima naudoti vietoje skalbinių skalavimo skysčio – jis minkština vandenį ir panaikina įsisenėjusius kvapus.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, jog pagrindinė medžiaga, esanti visų rūšių acte, yra acto rūgštis, kurios koncentracija maistui tinkamame naudoti acte siekia nuo 4 iki 9 procentų.

„Actas nuo seno naudojamas maisto gamyboje kaip rūgštingumą reguliuojanti priemonė, o dėl antibakterinio ir priešgrybelinio poveikio – tai vienas pagrindinių ingredientų konservuojant daržoves bei vaisius. Priklausomai nuo to, iš ko actas pagamintas – grūdų, vaisių, uogų, skiriasi jo skoninės bei maistinės savybės, spalva bei konsistencija. Pavyzdžiui, spirito actas nepasižymi jokiais ypatingais poskoniais, tačiau jis puikiai atlieka konservanto ir valiklio funkcijas. Toks pats universalus, tik dažnai ne toks koncentruotas yra obuolių bei vynuogių actas. Brangesni vaisių ir uogų actai dėl savitų skoninių savybių vertingesni kulinarijoje kaip padažų ingredientai, pagardai salotoms, užkandžiams ar net desertams“, – teigia B. Baratinskaitė ir dalijasi trimis naudingais receptais.

Naminis obuolių actas

Reikės: 1 kg obuolių, 1l vandens, 100 g cukraus.

Gaminame: obuolius nuplaukite, supjaustykite stambesnėmis skiltelėmis, nenulupdami žievelės ir neišimdami sėklų. Palikite skilteles kambario temperatūroje, kol šios paruduos. Vėliau perdėkite obuolius į stiklinį indą ir užpilkite litru saldinto vandens (100 g cukraus ištirpinkite 1 l vandens). Uždenkite viską marle arba plonu audeklu ir palikite stovėti tamsioje, šiltoje vietoje. Maždaug po savaitės skystį nupilkite ir iš obuolių išspauskite sultis. Viską supilkite į indą, jį pridenkite marle ir laikykite kambario temperatūroje dar apie 2 savaites. Per šį laiką skystyje atsiras drumzlių – jas atsargiai nugriebkite ir pašalinkite. Dabar sultis galite supilstyti į atskiras talpas, geriausiai švarius butelius, ir brandinkite dar apie 3-4 mėn. Actą naudokite įprastiems kulinariniams ir buitiniams poreikiams.

Salotos su arbūzu, kumpiu ir balzaminio acto padažu

Reikės: 300 g arbūzo, 6 riekelių vytinto kumpio, 1 saujos gražgarsčių, žiupsnelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų,

1 žiupsnelio migdolų drožlių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto balzaminio acto, 1 šaukštelio garstyčių, 1 šaukštelio medaus.

Gaminame: salotas nuplaukite, nusausinkite, dėkite į lėkštę. Ten pat dailiai sudėkite kubeliais pjaustytą arbūzo minkštimą ir voleliais susuktą kumpį. Padažui sumaišykite alyvuogių aliejų, actą, garstyčias ir medų. Apšlakstykite padažu paruoštas salotas, ant viršaus berkite grūstus pipirus ir migdolų drožles. Skanaus!

Acto marinatas grilio vištienai

Reikės: 1 litro vandens, 120 g druskos, 36 g cukraus, stiklinės 9 proc. koncentracijos acto, 6 skiltelių česnako, 4 lauro lapelių, juodųjų, kvapiųjų pipirų (žirneliais).

Gaminame: užvirkite vandenį ir jame ištirpinkite druską, cukrų, suberkite pipirus ir lauro lapus. Po to atvėsinkite, sudėkite stambiai supjaustytus česnakus ir supilkite actą. Vištienos marinatas paruoštas. Vištienos ketvirčius, kulšeles, šlauneles arba visą vištą laikykite marinate maždaug 12-24 valandas. Kuo ilgiau išlaikysite, tuo bus aštresnis acto skonis. Po to vištieną nusausinkite ir rūkykite grilyje maždaug 1,5-2 val. 120-135 laipsnių temperatūroje iki vidinės 74 laipsnių mėsos temperatūros. Skanaus!

Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
Pirkti maistą, avalynę, drabužius, dovanas ar buitinę techniką ne fizinėje, o elektroninėje parduotuvėje – įprastas dalykas dešimtims tūkstančių lietuvių. Jos leidžia sutaupyti daugybę laiko ir gerokai palengvina kasdienybę kiekvienam iš mūsų. Tačiau kuri elektroninė parduotuvė yra ta vienintelė, kuri sukelia daugiausiai simpatijų ir klientų lojalumo bei gali būti pavadinta Lietuvos mylimiausiąja? Tą jau greitu metu padės išsiaiškinti šiandien startuojantys Mylimiausios Lietuvos elektroninės parduotuvės rinkimai.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-26
​​​​​​​Paskutinis vasaros savaitgalis – proga pasidžiaugti atostogų prisiminimais ir pasilepinti gardumynais. Šiltas, nuodėmingai skanus desertas padės nuvyti šalin mintis apie darbus ir mokslus. „Iki“ konditeris Thierry Lauvray siūlo tris variantus, kuriems nereikės nei brangių ingredientų, nei specialių įgūdžių – pagaminti galės kiekvienas, nepriklausomai nuo sugebėjimų ar piniginės dydžio.
Nuotrauka
vasara
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-18
Ateinančiomis dienomis karšti orai nesitrauks, o į vakarinius rajonus vėl sugrįš. Tai jau galima laikyti tikra karščio banga. Neatmestina, kad dar pasitaikys ir karščio rekordų, skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-15
Tatuiruočių meistrės Monika Norbutaitė ir Laura Jockė – geriausios draugės nuo gimnazijos laikų. Tai, kad po kelių metų užsienyje – viena gyveno Norvegijoje, kita – Airijoje, jų keliai susiėjo, abi laiko tikra sėkme. Neseniai merginos kartu atidarė tatuiruočių saloną „Tattoo Time“ – visai šalia redakcijos. Na, kaip galėjome jų nepakalbinti? Juo labiau, kad tatuituotės pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-15
​​​​​​​Braškės ir šokoladas, mocarela ir pomidoras, riešutinis sviestas ir džemas – kai kurie maisto deriniai jau yra virtę legendiniais. Dar prieš porą dešimtmečių tikriausiai ne vienas būtų ir įtariai žiūrėjęs į arbūzo, fetos ir mėtų kombinaciją, tačiau dabar šios salotos vasarą karaliauja ir ant lietuvių stalų. Kokie dar deriniai galėtų virsti kultiniais? Prekybos tinklas „Iki“ dalijasi 3 nebrangiomis idėjomis, kurie taps naujais gastronominiais atradimais.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-13
​​​​​​​Po vėsesnių dienų temperatūros stulpeliai jau palengva kopia aukštyn, o Žolinės ilgąjį savaitgalį sinoptikai prognozuoja ypač karštą. Neabejotinai dauguma norės atsigaivinti vėsiais ledais – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad karštomis dienomis jų pardavimai šauna aukštyn. Ledus galite nesunkiai pasigaminti ir namuose: tereikės dviejų pigių produktų ir... tarkos.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-13
​​​​​​​Kartų parke, Zumpės tvenkinyje, įrengtas fontanas tauragiškius purslais ir spalvomis turėtų džiuginti kasdien, taip nėra – savo nusivylimu pasidalijo į redakciją užsukusi tauragiškė.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-12
​​​​​​​Toli gražu ne visi svajoja apie tingų poilsį prie jūros – kai kuriems kur kas maloniau, o ir prasmingiau atrodo keliauti. Ir ne lėktuvu, autobusu ar automobiliu, o dviračiu, valtimi ar net pėsčiomis. Taip ne tik išbandai save, daugiau pamatai, bet ir pajunti tikrą kelionių skonį, įsitikinę Raminta ir Linas Anuliai, neseniai dviračiais apkeliavę Baltijos šalis. Ir tai nebuvo daugiausia ištvermės pareikalavęs žygis – pasak Ramintos, pėsčiomis nukeliauti iš Skaudvilės į Zarasus buvo kur kas sunkiau.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-12
​​​​​​​Gaminate salotas iš šviežių ir traškių salotų lapų? O gal sočiai vakarienei pasirinkote lengvą variantą – salotas su grilinta vištiena? Galbūt ieškote, kuo pagardinti keptas šviežias bulves? Arba ką užtepti ant sumuštinio? Visiems šiems variantams idealiai tiks nebrangus naminis bazilikų padažas, tiesiog kvepiantis vasara. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasarą įvairūs žalumynai ir prieskoninės žolelės yra tikras hitas – pirkėjai juos naudoja tiek patiekalų gardinimui, tiek atsargoms žiemai ruošti.