Motinystės džiugesys sovietinės tikrovės fone
Įkelta:
2021-02-08
Nuotrauka
vaiks
Aprašymas

Muziejininkė Inga, 1990 m., Šilalės r.

 

,
Nuotrauka
pilies bokštas senas
Aprašymas

Ūkvedys Virginijus prie Tauragės pilies, 1960 m.

 

informacija@taurageszinios.lt
A
A

Sausio 27-osios vakarą Tauragės krašto muziejus „Santaka“ pakvietė į virtualų renginį, kuriame kalbėta apie knygą, apie mamas ir vaikus, jų auginimą sovietiniais metais, atsivėrusius skirtumus, Lietuvai atgavus Nepriklausomybę. Kad kalbėti apie tai svarbu, patvirtins bet kuris kultūros istorikas:  prieš žengiant į priekį būtina suvokti, kas jau įvyko, o tam reikia reflektuoti. Apibendrinti diskusiją „Tauragės žinios“ paprašė Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ renginių organizatorės-edukatorės Renatos Jančiauskienės, moderavusios renginį. 

Temą diskusijai-pokalbiui apie motinystę sovietmečiu inspiravo latvių rašytojos Noros Ikstenos romanas „Motinos pienas“ (iš latvių k. vertė Laura Laurušaitė. Išleido „Tyto alba“, 2019). Knygoje aprašoma socialinė inžinerija, taikyta tarybiniais metais Latvijoje, nė kiek nesiskyrė nuo Lietuvos motinų patirčių. 

Savo įžvalgomis diskusijoje pasidalijo literatūrologas Manfredas Žvirgždas, muziejininkė Vaiva Kiniulienė, šiuo metu auginanti dukrelę, mokytoju pristatytas Eugenijus Šaltis bei vaikų gydytoja, poetė Iveta Skurvydienė.

Kaip savo apžvalgoje rašo Roberta Stonkutė, „<…> lietuviams romanas buvo pristatytas originaliu pavadinimu 20-osios Vilniaus knygų mugės metu, kai joje svečiavosi pati rašytoja. Lietuvoje knyga buvo sutikta su dideliais lūkesčiais, o skaitytojai tarsi savaime pasiskirstė į dvi nuomonių stovyklas. Skeptikai (dažniausiai tie, kurie dar gavo „ragauti“ sovietmečio) teigia, kad autorės istorija perspausta ir „tikrai taip nebuvo“, kritikuodami knygos politinio konteksto ir laikmečio aprašymą, tačiau reikia prisiminti, kad Lietuvoje ir Latvijoje tuometinė politika veikė skirtingai. Kiti štai be išlygų žavisi romanu.“

Nuotrauka
sena

Panašiai kalbėjo ir Manfredas Žvirgždas, 2019 m. leidinyje „Naujasis Židinys-Aidai“ publikavęs recenziją apie šią knygą. Manfredas pasakojo apie Latvijos užmojį romanuose aprašyti visą okupacinį periodą ir kad tarybmetis ryškiau palietė Latviją nei Lietuvą. „Romane atveriamas niūrus ir neguodžiantis uždaros, nutildytos, traumuotos Latvijos vaizdas, regėtas 1969–1989 m., nors gausu nuorodų ir į ankstesnius laikus – pokarinio teroro dešimtmetį ar net prieškarinę Rygą – pražuvusį „aukso amžių“. Brežnevinės stagnacijos skurdas, buities monotonija, baimė ir atsargumas, propagandos butaforija ir už jos slypinti pasipriešinimo dvasia, prisitaikymo neviltis ir bejėgystė – visa ši patirčių paletė įaugusi į anais laikais gyvenusių žmonių sąmonę“, – rašo M. Žvirgždas. 

Muziejininkė Vaiva Kiniulienė šiuo metu yra motinystės atostogose.  Moteris diskusijos metu atkreipė dėmesį į dabartines ir tarybines vaikų auginimo praktikas. Pavyzdžiui, vaiką maitinti tik konkrečiu metu, neįsiklausant į jo organizmą, kad anuomet vaikų reikalai buvo išskirtinai primetami kaip prievolė tik moteriai, nors dabar vyrai ne tik padeda žmonoms – neretai jie taip pat ima tėvystės atostogas. Ir tai visiškai normalu. Galbūt jaunoms mamos sunkiausia, kai „mamos su patirtimi“ primygtinai siūlo savo „laiko išbandytus“ patarimus, neatsižvelgdamos į tai, kad vaikų teisių klausimai per trisdešimtmetį jau gerokai pasikeitė ir savarankiškai vaikščiojantys su raktu po kaklu vaikai būtų traktuojami jau kaip neprižiūrimi. 

Eugenijus Šaltis – buvęs pedagogas, kurį laiką dirbo mokyklos direktoriumi. Renginio metu vyras prisiminė atsitikimą, kai jaunystės draugams susituokus bažnyčioje ir įsivakarojus šventės dalyviai ėmė rimtai nerimauti, ar toks akibrokštas nepakenks jų karjerai. Gal kas nors sužinos, kad jie lankėsi bažnyčioje, kuri tada buvo komunistų partijai neparanki institucija. Dabar keistai skamba, kad mokyklose būdavo Lenino kambariai, kad laisvės idėjos galėjo užkirsti kelią mokinio sklandžiai ateičiai. Knygoje „Motinos pienas“ irgi apie tai rašoma, kaip aktyvūs vyresnių klasių mokiniai saugumo buvo vertinami jau kaip potencialūs nusikaltėliai.

Vaikų gydytoja Iveta Skurvydienė savo karjeros pradžioje, dar tarybiniais metais, atliko 2 mėnesių praktiką Kazachstane, naujagimių skyriuje. Diskusijos metu ji pasakojo apie ligoninėje dingusią elektrą, kaip jos prižiūrimas naujagimis perkaito inkubatoriuje, o skyriaus slaugytoja atvėsino kūdikį po tekančiu vandeniu, lyg tai būtų įprasta medicininė procedūra. Europietę jauną gydytoją tai šokiravo, tačiau skurdo kultūroje Kazachstane tai buvo visai normalu. Tiesa, Iveta kalbėjo apie tai, kad sovietmečio sistema nebuvo monolitinė, kaip šabloniškai įprasta manyti. Visai ne. Tiek vaikų, tiek ir mamų gyvenime viskas priklausė nuo žmonių, kurie juos supa.  

Netiesiogiai renginyje sudalyvavo lituanistė iš Žygaičių ir 5 vaikų mama Regina Bliūdžiuvienė, parašiusi tekstą „Nesurepetuota motinystė“. Ji rašo „Motina visais laikais – sovietiniais ar nepriklausomos Lietuvos – yra motina. Motinystės mes nė viena nerepetuojame, o laikmetis nėra dekoracija. Mane skaudžiai sukrėtė aptariamos knygos pavadinimo pakeitimas: verčiant į anglų kalbą vietoje „Motinos pienas“ pasirinktas „Sovietinis pienas“. Mano visi penki vaikai augo tame laikotarpyje, kaip knygoje vyksta veiksmas – 1969–1989.  Tad klausiu savęs: ar jiems buvau tikra motina, ar sovietinė? Atsakyti į šį klausimą – tai lyg atlikti išpažintį, apnuoginti tai, ką tik iš laiko atstumo galima pamatyti, pripažinti ir bandyti įvertinti. 

Nuotrauka
sena

Niekada netrūkau jėgų būti motina. O buvo sunku, labai sunku, kartais iki depresijos. Motinystė man gulė ne tik ant širdies (beje, iš jos išaugusi), bet svėrė ir pečius. Buvau mama šeimoje ir mokytoja mokykloje. Motinystė – kaip moters pašaukimas, ir mokytojavimas – kaip darbas. Negyvenau dviejų gyvenimų, bet viena dalis vis atsiplėšdavo didesnį gabalą. Buvo laikas, kai į mokyklą išeidavome šešiese – penki vaikai ir aš pati. Sovietinė mokykla, pilna beprasmiškų užduočių ir reikalavimų, kartais klampino kaip liūnas. Štai todėl galiu pasakyti, kad vietoje motinos pieno tekdavo vaikus pamaitinti sovietiniu pienu – dirbtiniu, surogatiniu pakaitalu. Reikalingos tarpusavio šilumos semdavomės iš bendro darbo namuose, pasitikėjimo ir atsakingumo.“

Šiuo metu tiek spaudoje, tiek televizijoje vis daugiau matyti iniciatyvų, kur žinomi Lietuvos žmonės kalba apie sovietines patirtis. Tai tampa vis lengviau daryti, nes dabar niekas nelaukia eilėse prie būtiniausių maisto prekių, o žodis „deficitas“ yra veikiau egzotika nei realybė. Net Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras pavasarį planuoja atidaryti pirmąją išsamią ekspoziciją apie žmonių gyvenimą sovietmečiu „Homo sovieticus“. Daugelis kultūros istorikų sako, kad prieš žengiant į priekį būtina suvokti, kas jau įvyko, o tam reikia reflektuoti. Tarybinė praeitis gula į lentyną kaip muziejinis eksponatas, galvoju, laikydama rankose močiutės medalį už motinystę. 

Specialiai renginiui Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ kolektyvas surinko nuotraukų archyvą, kur sovietinės tikrovės fone atsiveria vaikystės ir motinystės džiugesys. 

 

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.