Adakavą pamilusi airė išleido dvi knygas apie tai, kokia nuostabi Lietuva
Įkelta:
2021-02-13
Nuotrauka
airė
,
Nuotrauka
airė
,
Nuotrauka
airė
,
Nuotrauka
airė
,
Nuotrauka
airė
,
Nuotrauka
airė

Prieš septynerius metus Adakave apsigyvenusi airė June Molloy, paklausta, ką gero ji atrado šiame Dievo užmirštame Tauragės rajono pakraštyje, neatsikvėpdama dėsto privalumus: čia nuostabi gamta, pragyvenimui kaime nereikia didelių išlaidų, saulė dažnai ritinėjasi žeme, auga skanios daržovės, o po laukus laksto stirnos. Prieš ketverius metus moteris anglų kalba išleido kulinarinę knygą apie lietuviškus patiekalus, o prieš trejus, įkvėpta vietinės gyvūnijos, parašė apsakymą vaikams.

Džiaugsmą atrado ištrūkusi iš darbo biure

Prieš atsidurdama Lietuvoje airė Dubline dirbo telekomunikacijų bendrovėje. Įmonę restruktūrizavus buvo mažinamas darbuotojų skaičius, gavusi išeitinę kompensaciją moteris leidosi į kelionę po Europą. Aplankiusi keletą šalių ji apsistojo Lietuvoje, Adakave įsigijo namą.

– Dar pradėjusi savo kelionę ėmiau rašyti internetinį dienoraštį „Mano maisto Odisėja“ („My food Odyssey“). Aprašydavau aplankytas šalis, daugiausia dėmesio skyriau kiekvienos jų virtuvei. Taip ir gimė mano knyga tokiu pat pavadinimu. Šioje knygoje aprašau devynis man labiausiai patinkančius lietuviškus patiekalus. Neseniai pastebėjau, jog internetinėje parduotuvėje „Amazon“ knygų apie maisto gaminimą reitinguose mano knyga tarp viso pasaulio knygų užima 59-ąją poziciją. Tai man išties didelis pasiekimas ir įvertinimas, – pasakojo airė.

Nuotrauka
airė

Ant knygos viršelio – cepelinai. Kokia buvo moters pirmoji pažintis su šiuo patiekalu? June sako, jog cepelinai jai iškart patiko. Anot jos, lietuviškas maistas yra gana artimas airiškam, Airijos virtuvėje taip pat dominuoja bulvės ir kiauliena.

– Kiauliena, svogūniukai, padažas ant viršaus – mmm, pirštus apsilaižysi, – pirmą įspūdį apie cepelinus nusakė June. – Mes, airiai, taip pat valgome daug bulvių ir kiaulienos. Tik mes kiek kitaip marinuojame mėsą,  prieš ruošimą ją laikome sūryme, tai mėsytę daro sultinga ir minkšta, lietuviai mėgsta marinuoti sausuoju būdu. Vienas pagrindinių patiekalų Airijoje yra kiauliena ir kopūstai, gardiname garstyčiomis. Taigi airiška virtuvė nėra tolima lietuviškajai, – dalijosi airė.

Įsirengė svajonių virtuvę

Apie maisto ruošybą, skirtingų šalių virtuves June nemažai sužinojo studijuodama universitete, tai įžiebė jos aistrą kulinarinėms kelionėms, eksperimentams. Kaip June sako, jos svajonių namelyje, Adakave, ji įsirengė savo svajonių virtuvę, kurioje praleidžia didžiąją dalį dienos. Čia ji išbando įvairius maisto ruošimo būdus, džiūgauja dėl savo kulinarinių sėkmių, stebisi dėl praradimų. 

Greta namo stovi šiltnamis, kuriame ji augina daržoves. Neseniai savo feisbuko paskyroje moteris dalijosi vaizdo įrašu, kaip į šiltnamį meta sniegą, esą girdėjusi, jog tai maitina, drėkina per žiemą išsausėjančią žemę.

– Čia, Adakave, aš turiu visas sąlygas, apie kurias kai kurios moterys gali tik pasvajoti. Įsigijusi namą (vadinamąjį „alytnamį“ aš turėjau galimybę jį įsirengti taip, kaip noriu. Pažiūrėkite, dabar aš sėdžiu verandoje su milžiniškais langais į rytinę pusę. Iš čia atsiveria nuostabus vaizdas į laukus. Toje pačioje namo pusėje yra mano virtuvė. Didžiąją dalį dienos čia šviesu, galiu mėgautis saule, šiluma, – moteris šių eilučių autorei vaizdo skambučio metu aprodė savo kambarius, – Kaip matote, virtuvėje nėra nė vienos pakabintos spintelės – visos ant žemės. Man patinka erdvės pojūtis virtuvėje. Taigi čia turiu viską, ko gali norėti moteris.

Nuotrauka
airė
June Molloy asmeninio albumo nuotrauka

Sužavėjo gamta

Moteriai patinka Lietuvos klimatas, gamta. Nors lietuvaičiai skundžiasi saulės trūkumu, pasak jos, Airijoje saulėtų dienų – dar mažiau. Nors žiemos ten švelnios, tačiau ir vasaros vėsesnės, termometro stulpelis retai perkopia 25 laipsnius šilumos. June žavisi Lietuvos klimato sąlygų įvairove, nuolat besikeičiančia gamta, kurią ji dažnai įamžina fotografijose. O sužavėta vietinės gyvūnijos moteris parašė apysaką vaikams.

– Atvykusi į Lietuvą pamačiau man neįtikėtiną vaizdą. Laukuose išvydau stirną. Netoli jos – ir lapę. Keista, tačiau lapė jos nesivijo. Jos ėjo viena greta kitos. Tarsi draugės, einančios ta pačia kryptimi.  Pirmaisiais mano gyvenimo Lietuvoje metais žiniasklaidoje skambėjo istorijos apie iš Baltarusijos į Lietuvą atklystančius vilkus. Visa tai žadino vaizduotę, ėmiau užrašinėti mintyse gimstančias istorijas, pamažu gimė naratyvas knygai „Girios sargas“ (angl. „Guardian of Giria“). Pagrindiniu herojumi pasirinkau šerną, „blogiečiais“, antagonistais, tapo būtent tie iš Baltarusijos atklystantys vilkai, – apie savo antrąją knygą pasakojo June.

Mažame Airijos miestelyje prie jūros užaugusiai June laukinių gyvūnų netekdavo išvysti, jos žodžiais tariant, nebent žuvėdrų, tad Adakavo laukuose, miškuose šmėžuojantys gyvūnai jai – tikra egzotika.

Nesu išranki, madų nesivaikau, man nereikia ištaigingų drabužių – esu paprasta. Auginu savo daržoves, tad mano išlaidos nedidelės. Dirbdama pavienius darbelius internetu aš uždirbu nedaug, tačiau man tiek ir pakanka.

 

Pamėgo kaimišką gyvenimą

Prieš atvykdama į Adakavą moteris gyveno Dubline. Airijos sostinėje, pasak jos, pragyvenimas yra brangus. Vien nuomai tenka skirti apie 2000 eurų, panašiai tiek kainuotų automobilio draudimas ir mokesčiai, sveikatos draudimo išlaidos.

– Nesu išranki, madų nesivaikau, man nereikia ištaigingų drabužių – esu paprasta. Auginu savo daržoves, tad mano išlaidos nedidelės. Dirbdama pavienius darbelius internetu aš uždirbu nedaug, tačiau man tiek ir pakanka. Norėdama gyventi Airijoje, turėčiau grįžti dirbti į biurą, čia gi aš didžiąją laiko dalį praleidžiu gamtoje. Šiuo mano gyvenimo momentu tai man – privalumas. Negaliu tvirtinti, kad čia praleisiu visą savo likusį gyvenimą, tačiau dabar man norisi būtent to, ką aš ir gaunu gyvendama Adakave, – pasakojo airė.

Šių eilučių autorei išreiškus pastebėjimą, jog Adakavas neretai laikomas rajono užkampiu, June tam paprieštarauja. Jos akimis, Adakavas yra tarpinė stotelė tarp Klaipėdos ir Vilniaus – miestų, kuriuose gyvena didžioji dalis jos draugų lietuvių.

 

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.