Specialistai skambina pavojaus varpais: tėvai dažnai nežino, kad elektroninė cigaretė paaugliams – nelegalu
Įkelta:
2022-12-01
Nuotrauka
rukymas
Nuotraukos autorius:
Gretos Savickienės nuotrauka
Aprašymas

Draudimo rūkyti jaunimas paiso ne visada 

 

 

informacija@taurageszinios.lt
A
A

Šalyje vis dažniau pasigirsta istorijų apie su rūkymu susijusius įvykius, kartais pasibaigiančius ir mirtimis. Dažniausia problema tarp jaunimo – elektroninių cigarečių rūkymas. Nors Tauragėje tokių atvejų registruota, regis, nedaug –  32 per devynis šių metų mėnesius, mokiniai pastebi, kad bendraamžiai rūko ir  nevengia to daryti net mokyklų patalpose.

Gresia įspėjimas arba bauda

Kaip skelbta žiniasklaidoje, sostinėje nepilnamečiai paaugliai masiškai svaiginasi skysčiais, kuriuose, įtariama, yra psichoaktyvių medžiagų, sumaišytų su žiurknuodžiais. Specialistai teigia, jog galimai taip sustiprinamas svaiginimosi efektas.

Tauragės apskrities policija informuoja, kad nuo sausio iki spalio mėnesio pareigūnai 32 nepilnamečiams surašė administracinius nusižengimo protokolus už tai, kad jie su savimi turėjo draudžiamų tabako gaminių, juos rūkė. Apie šiuos atvejus buvo informuoti nepilnamečių tėvai. 

Kaip teigė Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Lina Banienė, tokie pažeidimai užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 50 eurų. Jei pažeidimas padarytas pakartotinai, tokiu atveju gresia bauda nuo 50 iki 90 eurų.

Tauragėje tokių atvejų nedaug

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Gretos Bliutaitės, vaiko teisių gynėjai pranešimų apie rūkančius vaikus sulaukia, bet tai nėra kasdieniai pranešimai. Tokie pranešimai Tauragės apskrityje sudaro labai mažą visų gaunamų pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus dalį. Informaciją apie rūkančius vaikus specialistai dažniausiai gauna iš policijos.

– Galime patikinti, kad vaiko teisių gynėjai visuomet yra pasirengę padėti ir reaguoja į kiekvieną pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą. Sužinoję apie netinkamą vaikų elgesį – rūkymą –  specialistai vyksta į šeimą, bendrauja su jos nariais ir sprendžia situaciją, – vardijo specialistė. – Iš patirties galima pasakyti, kad dažniausiai tai būna pirmi vaikų bandymai rūkyti draugų kompanijose, kai vaikai pasiduoda draugų įtakai, o vėliau gailisi ir ketina ateityje to nebedaryti. Jeigu pastebima, kad pranešimas apie tokį patį vaiko poelgį kartojasi, vaiko teisių gynėjai gali priimti sprendimą vertinti šeimos situaciją ir gali būti nustatomas pagalbos šeimai poreikis.

Kaip teigė G. Bliutaitė, sprendžiant vaikų žalingų medžiagų vartojimo problemą susitelkti turi tėvai, globėjai, policija, prekybos centrų darbuotojai (nes vaikai leidžia laiką prekybos vietose), pedagogai ir kiti specialistai, esantys arti vaikų. 

– Tėvelius raginame būti budrius ir domėtis, kur ir ką veikia jų vaikai, kas yra jų draugai, pasirūpinti vaikų laisvalaikio užimtumu. Tėveliai turėtų stebėti savo vaikus, ar nepasikeitė jų įprastas elgesys, nuotaikos, tačiau svarbu nedaryti skubotų išvadų ir laiku pasikalbėti su vaiku jam suprantama kalba, – teigė specialistė.

O pastebėję kur nors gatvėje, mokyklos prieigose ar kitur rūkančius vaikus, patarė specialistė, kiekvienas iš mūsų turėtų būti pilietiškas ir prieiti pakalbėti su vaikais, perspėti juos apie nederamą elgesį. Tokią informaciją galima pranešti policijai, skambinant bendruoju pagalbos telefonu – 112 arba teritoriniam vaiko teisių apsaugos skyriui.

Elektroninės cigaretes nešasi ir į mokyklą

Paklausti, ar pastebi rūkančių nepilnamečių, mokiniai teigia, kad tai jau yra kasdienybė:

– Dažniausiai viskas vyksta mokyklose, tualetuose ar per pačias pamokas. Per ilgąsias pertraukas jaunimas rūko ir prie parduotuvių. Pertraukų metu pilni tualetai tiek merginų, tiek vaikinų. Būna ir pamokų metu palenkia galvas po suolu ir traukia. Populiariausi dabar yra „veipai“ t.y. elektroninės cigaretės, į kurias pilamas nikotinas, – vardijo gimnazistė Monika (vardas red. žinomas).

Pasiteiravus Lietuvos moksleivių sąjungos Tauragės padalinio pirmininkės Evelinos Sliosoraitės, ar jie turi susiplanavę prevencinių priemonių, atsakė, kad LMS strategijoje nėra numačiusi atskiro punkto šiuo klausimu, tačiau stengiasi į savo veiklas integruoti prevencines veiklas, dalyvauja prevencijos akcijose, dalindamiesi informacija, ar pasitarimuose, įvairiose komisijose, jeigu yra įtraukiami. 

– Mes, būtent Tauragės padalinys, vadovų klubų metu kartu su mokinių savivaldų atstovais buvome palietę šią temą. Dalyviai pasidalino savo mokyklų situacijomis ir kokiais būdais jų mokyklos su šia problema tvarkosi. Labai gaila, bet daugumoje mokyklų situacija nėra gera. Ne paslaptis, kad yra nepilnamečių, turinčių žalingų įpročių, labai apmaudu, kad į tai įsitraukia vis jaunesni mokiniai. Dauguma nesibaimina rūkymo prietaisų neštis ir į mokyklas. Buvo pasidalinta įvairiais atvejais –  nuo rūkymo įvairiuose užkampiuose iki mokyklos vidaus teritorijos. Žinoma, mokyklos su tuo stengiasi kovoti vykdydamos įvairias prevencines veiklas, organizuoja paskaitas. Liūdna, bet tai stipriai situacijos nekeičia, – teigė E. Sliosoraitė, pridūrusi, kad LMS savo renginiuose neleidžia rūkyti (tai yra nurodama ir dalyvio sutartyse). 

Oficialiai neužfiksuota 

Pakalbinta Žygaičių gimnazijos direktorė Daiva Gabietaitė teigė, kad mokyklos teritorijoje rūkymas vienareikšmiškai yra draudžiamas:

– Mes šios nuostatos ir laikomės: šiais mokslo metais incidentų mokyklos patalpose ar teritorijoje dar neturėjome. O kad kitose viešose erdvėse jaunimas rūko, tai būna tokių atvejų, bet oficialiai šiais metais užfiksuotų atejų neturėjome. 

Mokinių švietimas ir prevencinės priemonės mokykloje yra svarbios, tad apie tai su mokiniais kalbama dažnai.

–  Per pamokas yra kalbama, vykdome ir įvairias akcijas, klasių auklėtojai kalba per klasės valandėlės, mūsų sveikatos priežiūros specialistė primena apie rūkymo žalą sveikatai. Informuojame, pateikiame pavyzdžių, kalbame apie galimas ligas. Tam skiriame nemažai dėmesio, nors tai nėra iš pačių aktualiausių dalykų, tačiau nuolat primename apie tai, – tikino Žygaičių gimnazijos direktorė.

Medikus gąsdina, kad gali garinti bet ką  

Sveikatos specialistai ne kartą yra įspėję dėl elektroninių cigarečių pavojaus. Kaip viešoje erdvėje yra pasakojusi Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriaus ir Toksikologijos RITS vedėja, klinikinės toksikologijos gydytoja, gydytoja anesteziologė-reanimatologė Gabija Laubner-Sakalauskienė, didžiausia blogybė yra ta, kad jos gali būti panaudojamos bet kokių psichoaktyvių medžiagų rūkymui.

„Pavyzdžiui, ją galima užpildyti kanapių produktais ar sintetinėmis medžiagomis – tiek stimuliatoriais, tiek turinčiomis sedacines savybes. Čia kaip švirkštas – pats savaime nėra nuodingas, bet priklauso, kuo jį užpildysi – vandeniu ar nuodu. Taigi su elektronine cigarete irgi taip yra – tai prietaisas, kuris pats nieko nedaro, priklauso, ką į ją įpilsi“, – konstatavo pašnekovė.  G. Laubner-Sakalauskienė atkreipė dėmesį, kad apskritai labai daug tėvų nežino, kad elektroninė cigaretė paaugliams yra nelegalus dalykas. „Jas galima rūkyti nuo 18 m. ir nereikėtų apsigauti, kad garinimas yra kažkoks kitas dalykas nei rūkymas. Būna, kad skaitant paskaitas mokykloje tėvai pasakoja, jog vaikas sako, kad jis gi nerūko, tik garina. Tai čia nereikėtų apsigauti“, – pažymėjo ji. 

Dar per mažai tyrimų 

Paklausta, ar išties apie šias priemones galima kalbėti kaip „sveikesnę“ alternatyvą tradiciniam rūkymui, gydytoja teigė, kad nėra paprasta į tai atsakyti vienu sakiniu.

„Jei kalbame apie nikotiną, tiek tradicinėje, tiek elektroninėje cigaretėje yra ta pati psichoaktyvi medžiaga. Dėl ko išsivysto priklausomybė – tai yra toks nikotino metabolitas. Jei kalbėtume apie tradicinę cigaretę, ji savo sudėtyje turi įvairių dervų, sunkiųjų metalų, kurie irgi yra kokancerogenai.  Elektroninėse cigaretėse garinamas skystis savo sudėtyje taip pat turi tam tikrų metalų, aldehidų, tokių kaip formaldehidas. Yra įvairių riebalų, degimo produktų. Taigi tos nuodingosios medžiagos gali skirtis, bet jų yra ir ten, ir ten“, – aiškino G. Laubner-Sakalauskienė. 

Ji pridūrė, kad apskritai dar praėjo per mažai laiko įvertinti elektroninių cigarečių žalą: „Dar nėra praėję tiek laiko nuo elektroninės cigaretės atsiradimo, kad būtų galima įvardyti kažkokius ilgalaikius tyrimus ir pasekmes. Bet žinomas toks niuansas, kad elektroninė cigaretė yra rūkoma, garinama dažniau. Nes rūkydamas tradicinę cigaretę žmogus turi išeiti į lauką, o elektroninės cigaretės dažnai rūkomos ir patalpose. Tad dažnai jų suvartojamas kiekio prasme gali būti didesnis, bet nėra dar tyrimų ilgalaikėms pasekmėms palyginti su tradicine cigarete.“

 

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 4 valandas
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.