Ką daryti, jei kaimynų šuns lojimas trikdo ramybę?
Įkelta:
2022-09-18
Nuotrauka
suo
Aprašymas

Asociatyvi „Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka 

 

Atsakymo į šį klausimą, ko gero, norėtų sulaukti ne vienas tauragiškis, gyvenantis ir daugiabutyje, ir privačių namų kvartaluose. O jei didžiulis šuo lanksto šalia tvoros ir nuolat skalambija arba ankstyvą rytą pažadina kur kas anksčiau nei norėtųsi atsikelti? Pašnekovai sako, kad su kaimynais reikia tartis gražiuoju, o galiojantys teisės aktai ir įpareigoja gyvūnų laikytojus užtikrinti, kad jų augintiniai netrikdytų aplinkinių teisių į poilsį bei ramią gyvenamąją aplinką.

Lojimas varo iš proto

Į redakciją paskambinusi tauragiškė papasakojo jau kuris laikas išgyvenanti tikrą košmarą dėl kaimynų šuns skalijimo.

– Artimiausi kaimynai savo didžiulį šunį iš voljero paleidžia pasilakstyti kieme. Tai šuo ir skalija po langais. Suprantu, kai gatvėje yra kažkoks judesys – važiuoja automobiliai, pas kaimynus atvažiuoja svečių. Bet būna, kad guli kieme arba vaikšto ir skalija, susidaro įspūdis, kad iš nuobodulio. Esu žiūrėjusi laiką – būna ir 15 min., ir ilgiau vis skalija, – pasakojo tauragiškė, pridūrusi, kad vasarą, kai langai atviri, tenka ir televizorių pasigarsinti, kad girdėtum. O kieme, jei šuniui užeina „lojamoji“, tai telefonu susikalbėti tiesiog neįmanoma. 

O pikčiausia, pasak moters, kai nuo šuns lojimo pabundi ir labai anksti ryte, tarkim 5 val.

– Savaitgaliais, kai, regis, galėtum ilgiau pamiegoti, kai kada tenka keltis pagal kaimynų šuns įgeidžius, – ir 5, ir 6 val., – apmaudo dėl nemalonių išgyvenimų neslėpė moteris, pridurdama, kad ir tolimesni kaimynai nebežino, ką daryti dėl šio šuns keliamo triukšmo. 

Ar kalbėtasi su šuns augintoja?

– Žinoma, bet susikalbėti sunku. Esą ką ji galinti padaryti, jei šuo loja. Ir dar priduria, kad ir jai ramybės neduoda kitų kaimynų šuo, – teigė tauragiškė. – Jau kai netenku kantrybės, sakau, kad policiją kviesiu, tada uždaro šunį į voljerą. Kitą dieną paleidžia kieme, ir vėl tas pats. Manau, kad šuneliui dėmesio, išsilakstymo trūksta. Jei jau laikai gyvūną, tai juo ir rūpinkis. 

Kaimynų nepasirinksi

Privačių namų kvartale gyvenanti tauragiškė Jolanta pasakojo, kad šalia gyvenantys kaimynai laiko du šunis – vienas mažas laksto kieme, jis niekada neloja, o didesnis panašus į vokiečių aviganį, visą laiką laikomas aplūžusiame aptvare, būda irgi išklerusi, ne ką geresnė.

– Mano kaimynai sunkiai verčiasi ir šunis, matyt, šeria tuo, kuo gali, kas lieka nuo jų stalo, specialaus pašaro neperka. Vasarą lojimą tenka kęsti dažniau. Gali būti, kad pamiršta įpilti vandens ar maisto mažiau duoda. Būna, kad jis amsi visą naktį, – pasakojo Jolanta. 

Ji teigė su kaimynais kalbėjusi, klaususi, ar jie negirdi, kad šuo amsi. 

– O kai amsi, užsidarai langus ir eini miegoti. Žinau jų bėdas – jei nori, turi maisto nupirkti. Šuo jau turbūt 10 metų ten gyvena ir neatrodo paliegęs. Matyt, kiek gauna maisto, tiek jam ir užtenka, tik kartais pamiršta pašerti, – mintimis dalijosi tauragiškė, pridūrusi, kad nuneša šunims pašaro, kurio neėda pačių šunys, ar maisto likučių. – Nekonfliktuojame su kaimynais, stengiamės sugyventi. Kaip sakoma, kaimynų nepasirinksi.

Tartis gražiuoju

Tokių ir panašių istorijų, ko gero, galėtų papasakoti ne vienas tauragiškis. Ką tokiu atveju daryti, ar sulaukiama tokių skundų, pirmiausia teiravomės miesto seniūnijoje. 

Pasak miesto seniūno Žilvino Majaus, pastaruoju metu nusiskundimų dėl šunų keliamo triukšmo seniūnija negavo. 

– Gerai prisimenu vieną atvejį, šuniukas lyg naktimis neramus būdavo, bet nuvažiavę pasikalbėjome, ir problema lyg ir buvo išspręsta, – prisiminė seniūnas, pridūręs, kad seniūnija, be pokalbio, daugiau nelabai ką ir gali daugiau padaryti. 

Kaip pastebi seniūnas, vieni žmonės jautresni, tad yra buvę, kad gyventoja skundėsi, jog bute šuniukas laksto. 

– Namuose laikomi šunys, paleisti lauke, kartais būna nerimastingi. Arba naktį, kai automobiliai važinėja, gali triukšmauti, – pastebėjimais dalijosi seniūnas. 

O ką patartų seniūnas tokiu atveju, kai šunų keliamas triukšmas gyventojus erzina? 

– Tik gražiuoju tartis su kaimynais, – teigė Ž. Majus.  

Taisyklės 

Kokios taisyklės galioja dėl šunų keliamo triukšmo, ar gresia kokia atsakomybė jų savininkams, klausėme savivaldybės administracijos atstovų. 

„Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo 20 straipsnio 2 dalies 3 ir 6 punktai nustato, kad gyvūnų laikytojai privalo užtikrinti, kad jų laikomi gyvūnai nekeltų grėsmės žmonių, kitų gyvūnų gyvybei, sveikatai ar turtui ir nepažeistų kitų asmenų teisių ir teisėtų interesų. Taigi galiojantys teisės aktai įpareigoja gyvūno laikytoją užtikrinti, kad jo augintinis nekeltų triukšmo ir netrikdytų žmogaus ramybės, viešosios rimties, nepažeistų jų teisių ir teisėtų interesų į poilsį bei ramią gyvenamąją aplinką“, – teigė Kristina Puškoriūtė, savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė.

Ji atkreipė dėmesį, jog gyvūnų laikytojų pareigas, draudžiamus veiksmus, bendruosius ir specialiuosius reikalavimus gyvūnų laikymui ir priežiūrai Tauragės rajono savivaldybės teritorijoje nustato Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2021 m. gegužės 26 d. įsakymu Nr. 5-376 patvirtintos Gyvūnų laikymo Tauragės rajono savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietovėse taisyklės. 

Jose numatyta, kad gyvūnų laikytojai, įskaitant Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatyme nustatytas pareigas, turi gyvūnams išsituštinus ar kitaip priteršus viešojoje vietoje, dviejų butų ar daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpose ar kito asmens žemės valdoje nedelsdami surinkti gyvūnų ekskrementus ar kitus teršalus; nelaikyti ir nepalikti be priežiūros gyvūnų dviejų butų ar daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpose, pvz.: balkonuose, rūsiuose, koridoriuose, laiptinėse ir kt. 

Gerovės ir apsaugos įstatymo ir kitų gyvūnų gerovės ir apsaugos, atskirų rūšių gyvūnų ženklinimo ir registravimo reikalavimus reglamentuojančių teisės aktų pažeidimas užtraukia baudą nuo 30 iki 120 eurų.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Lina Banienė informavo, kad dėl gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimų komisariato pareigūnai per 7 pirmuosius šių metų mėnesius surašė 52 administracinio nusižengimo protokolus, iš kurių 20 – Tauragės mieste ir rajone. Už tokius pažeidimus gresia bauda nuo 30 iki 100 eurų.

Pažeidimus būtina fiksuoti 

Administracinius nusižengimus tirti ir protokolus surašyti gali Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai, policija, savivaldybių administracijos. 

„Kurioje iš šių institucijų yra gaunamas pranešimas, toji ir pradeda tyrimą arba nukreipia pagal kompetenciją įvertinus tam tikras aplinkybes ir/ar nusižengimo sudėtį. Svarbu pažymėti, kad nusižengimas būtų užfiksuotas esamuoju laiku, į tai turėtų reaguoti policijos pareigūnai, kviečiant juos bendruoju pagalbos numeriu. Kreipiantis į savivaldybių administracijas reikėtų nurodyti kuo daugiau aplinkybių dėl trikdomos ramybės, t. y. paminėti datas, paros laiką ir/ar laiko intervalus, kiek gyvūnai kėlė triukšmą, galbūt turima vaizdinė ar garso medžiaga, kurią vertėtų pridėti prie pranešimo“, – informavo K. Puškoriūtė. 

Pasak specialistės, bet kokiu atveju, remiantis susiformavusia teismų praktika, dėl trikdomos ramybės apklausiami ir kiti gyventojai, kad nebūtų vertinama pagal vieno asmens subjektyvią nuomonę, todėl ne visuomet pranešimai gali pasitvirtinti.

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 59 minutes
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.