Prekybai dauginami šunys netaps draugais: be tinkamos priežiūros jie auga mažais monstriukais
Įkelta:
2021-02-26
Nuotrauka
šuo
Aprašymas

Nelegali veisykla veikė daugiabučio namo penktame aukšte, trijų kambarių bute. VMVT Tauragės departamento nuotrauka

 

,
Nuotrauka
nelegali veisykla
Aprašymas

Narve, ankštoje erdvėje augantys gyvūnas, anot veterinarijos specialistų, yra traumuojamas, jo elgesys keičiasi, jis tampa asocialus. VMVT Tauragės departamento nuotrauka

,
Nuotrauka
nelegali veisykla
Aprašymas

Dainavos g. 7, trijų kambarių bute, buvo laikomi 27 šunys. VMVT Tauragės departamento nuotrauka

 

informacija@taurageszinios.lt
A
A

Pirmadienį Tauragėje aptikta dar viena nelegali šunų veisykla. Trijų kambarių bute buvo laikomi 27 šunys. Kai kuriems, kaip spėjama, kad nelotų, buvo pakirptos balso stygos. Įtariama, kad dalis augintinių gali priklausyti šunų veisėjai iš Gaurės gatvės, moteriai, kuriai dar rugsėjį uždrausta veisti šunis. Pasak veterinarijos specialistų, šunų veisėjai, kuriems uždrausta vykdyti veiklą, neretai draudimų nepaiso. Ši veikla jiems – tarsi pinigų „kalykla“, stengiamasi užauginti kuo daugiau įvairių veislių šuniukų ir juos parduoti. Jų požiūris į gyvūną – atsainus, o negaudami meilės šių šunų „gamyklų“ augintiniai auga mažais monstriukais. Patekę į naujų šeimininkų rankas jie nemoka tvarkingai atlikti gamtinių reikalų, nejaučia poreikio susidraugauti su žmogumi.

Kvapas – siaubingas

Nelegalus veislynas išaiškintas iš dalies atsitiktinai. Kaip pasakojo Aušra Stumbrienė, Valstybinės maisto veterinarijos tarnybos (VMVT) Tauragės departamento direktoriaus patarėja, praėjusią savaitę pareigūnai lankėsi Dainavos gatvės 7 name reaguodami į iškvietimą, nesusijusį su šunimis. Pareigūnai iškviesti į butą, kuriame, kaip paaiškėjo vėliau, buvo laikomi šuniukai.

– Taip viskas sutapo, jog į iškvietimą vyko pareigūnės, kurios yra bendradarbiavusios su mumis anksčiau ir apie nelegalius šunų veislynus puikiai žino. Minėtame name joms tada nebuvo atvertos buto durys, tačiau pareigūnės užuodė sklindantį nemalonų kvapą. Apie savo įtarimus, jog bute gali būti laikomi šunys, pranešė mums. Minėtąjį namą atidžiai ėmė stebėti mūsų savanoriai. Ir štai šį pirmadienį jie išvydo, jog prie Dainavos g. 7 namo stovi Gaurės gatvėje uždaryto nelegalaus veislyno savininkės automobilis, – pasakojo VMVT atstovė A. Stumbrienė.

VMVT tarnybos inspektorės, lydimos pareigūnių, atvyko į butą patikrinimui. Durys joms buvo atvertos ne iškart. Moterys girdėjo, jog bute yra žmonių. Į vidų patekta tik po pusvalandžio.

– Matyt, buto savininkė per tą laiką sutvarkė butą. Įėjus į vidų pasitiko siaubingas kvapas. Ankštoje apie 15 kv. m virtuvėlėje radome 23 šunis, kitame kambaryje – dar keli. Didžioji dalis jų buvo Jorkšyro terjerai, bišonai, du pudeliai, savininkės teigimu, Mini Toy, tie garsieji, kurių žmonės labai nori, ir Biverio Jorkšyro terjerai. Keturios kalės buvo atsivedusios ir maitinančios šuniukus, – pasakojo veterinarijos specialistė.

Didžiulį įtarimą sukėlė šunų balsas. Matosi, jog šuo loja, tačiau skleidžia tik duslų garsą arba kiti šunys lojo stipriai užkimusiu balsu. Kilo įtarimas, jog šunims galėjo būti pakirptos balso stygos.

 

Šunys atimti

Pašnekovės pasakojimu, paprašius pateikti šunų dokumentus šunų savininkei iš rankinės iškrito vakcinų pritraukti švirkštai. Tai, kaip sako specialistė, leido suprasti, jog šuniukai veterinarų apžiūrai net nėra vežami. Vežamos tik jų skiepų knygutės, o ar jie apskritai būna skiepijami, abejotina. 

– Didžioji dalis šunų nebuvo ženklinti ir be skiepų pažymėjimų, nepateikti šių šunų įsigijimo dokumentai, – pasakojo VMVT atstovė A. Stumbrienė. – Didžiulį įtarimą sukėlė šunų balsas. Matosi, jog šuo loja, tačiau skleidžia tik duslų garsą arba kiti šunys lojo stipriai užkimusiu balsu. Kilo įtarimas, jog šunims galėjo būti pakirptos balso stygos. Nutarėme iškviesti veterinarijos gydytoją, o po to iškvietėme ir gyvūnų globos organizaciją, kad pasiimtų šunis. Šunų šeimininkė maldavo juos palikti. Arba palikti bent maitinančias kales su šuniukais, tačiau esame turėję patirties, kad palikus kales su šuniukais po kurio laiko jų neberasdavome. Šuniukai jau būdavo išparduoti, o kalės esą nugaišusios arba suvažinėtos. Greičiausiai kur nors išvežtos ir paslėptos. Taip šunų savininkai išvengdavo jų patikrinimų.

Nuotrauka
nelegali veisykla

Po patikrinimo gyvūnai išvežti ir laikinai apgyvendinti VšĮ „Būk mano draugas“ gyvūnų globos namuose Klaipėdoje. Ketvirtadienį, kai straipsnis buvo parengtas, dalis gyvūnų buvo tikrinami dėl galimo balso stygų išoperavimo. Anot veterinarijos specialistės, taip žaloti gyvūną vien tam, kad jis neskleistų garso ir neatkreiptų kaimynų dėmesio, yra žiaurus elgesys su gyvūnu.

Anksčiau bausta dėl pažeidimų

VMVT duomenimis, rastų šunų savininkė 2018 m. buvo įregistravusi šunų veisyklą, turėjo dvi kales, tačiau po kurio laiko dėl pažeidimų jai buvo atimta licencija. A. Stumbrienė mano, jog paimti šunys galimai priklausė šunų veisėjai iš Gaurės gatvės, kuriai po rugsėjį veisykloje aptiktų pažeidimų, kol vyksta teisminiai procesai, draudžiama užsiimti šunų veisimu.

Apie nelegalų šunų veisimą „Tauragės žiniose“ rašėme ne kartą. 2020 m. visoje Lietuvoje nuskambėjo šunų paėmimas iš apgailėtinomis sąlygomis juos laikiusių veislynų Tauragėje (Gaurės g.) ir Meldiklaukių kaime (Lauksargių sen.). Šunys tada laikinai perduoti VšĮ „Būk mano draugas“ ir VšĮ „Gyvūnų globa Tauragėje“. Neseniai teismas priėmė sprendimą į veislyną Meldiklaukių kaime šunų negrąžinti. VMVT Tauragės departamento atstovai labai džiaugiasi tokiu teisėjų sprendimu, šunys ten buvo laikomi fermos pastate, tamsoje, be gultų, VMVT specialistai atvykę įsitikino, jog šunims dubenėliuose nebuvo nei vandens, nei ėdesio.

„Pirkėjai toleruoja nusikaltėlius“

Taip sako Kęstutis Patašius, VMVT Tauragės departamento laikinasis direktorius. Anot, jo uždraudus verstis šunų veisimu kartą bausti šunų veisėjai neretai veiklą tęsia, o pirkėjai noriai perka šunis.

Laimei, rugsėjį užviręs nelegalių šunų veisyklų skandalas jau daro pokyčius: atsirado su pareigūnais bendradarbiaujančių savanorių. Kitaip tariant, papildomų akių mieste, fiksuojančių su gyvūnais susijusią nelegalią veiklą. Savanorių, policijos, seniūnijų atstovų dėka šunų daugintojus pavyksta aptikti, dar kartą tikrinti, bausti.

Nuotrauka
Patašius

Tačiau tai tik iš dalies sprendžia problemą. Dalis visuomenės vis dar toleruoja nelegalią veiklą.

– Už mažesnę kainą, be dokumentų šuniuką pirkdami žmonės nesuvokia, kokią kainą „sumokėjo“ to šunelio motina. Per metus kergiama keletą kartų, nualinta, uždaryta garde. Jie gal neįsivaizduoja, kad tas šunelis buvo laikomas jo gerovės neužtikrinančiomis sąlygomis. Jei legalioje veisykloje auginama tik viena šunų veislė, tai nelegalūs veisėjai augina kelias, kaip kokioje fermoje: dažniausia gyvūnų būna daug, o erdvės jiems – mažai. Tie šunys jau yra suluošinti, jų psichikai pakenkta, ir tikimybė, kad šunelis bus mielas ir žaismingas, labai maža. Antra, nelegalus šunų veisimas yra nusikaltimas, ir pirkdami gyvūną iš tokio asmens žmonės, paprastai tariant, turi reikalų su nusikaltėliu. Tokio asmens moralė yra žema. Jei jis neužsiims šunų dauginimu, jis imsis kitokios nelegalios veiklos. Be to, jei žmogui nerūpi gyvūnas, greičiausiai jam visiškai nusispjauti ir į žmones, – dėstė K. Patašius.

Šunys tampa asocialūs

Kokį poveikį netinkamos laikymo sąlygos daro šunų psichikai, pasiteiravome Ligitos Baracevičiūtės, veterinarijos klinikos „Vet Anima“ savininkės. Veterinarijos gydytoja kartu su VMVT Tauragės departamento atstovais lankėsi minėtame bute Dainavos gatvėje bei kitose lankytose nelegaliose veisyklose.

– Žmonės šunis laiko todėl, kad tikisi su juo užmegzti ryšį, draugauti, žaisti. Tikimasi, kad gyvūnas, kurį jie perka, turės higienos įgūdžius, mokės reikalus atlikti lauke. Visi tie gyvūnai veisiami nelaisvėje, o kai jie auginami ankštose patalpose, garduose, tėvai praranda savo įgūdžius. Mes žalojame šunį kaip rūšį, slopiname tas savybes, dėl kurių apskritai šunys ir buvo prijaukinti. Nelegalių veisyklų šuniukai neturi galimybių išsiugdyti socialinių įgūdžių. Šuo kasdien turi būti kalbinamas, imamas į rankas, mylimas. O kai veislynas primena fabriką, šunų jame daugybė, jų savininkai fiziškai to nesugeba padaryti. Gyvūnai, kurie dauginami tarsi konvejeriu, vėliau susiduria su elgesio, psichologinėmis ir net sveikatos problemomis, – dėstė veterinarijos gydytoja.

Pasak jos, laikui bėgant išsikreipia šuns genetika. Tikri veisėjai veisles tobulina, su šunimis dalyvauja parodose, skiria daug dėmesio tam tikroms konkrečios veislės gyvūno charakterio savybėms užtvirtinti.

Nelegalių veisyklų šuniukai neturi galimybių išsiugdyti socialinių įgūdžių. Šuo kasdien turi būti kalbinamas, imamas į rankas, mylimas. O kai veislynas primena fabriką, šunų jame daugybė, jų savininkai fiziškai to nesugeba padaryti. Gyvūnai, kurie dauginami tarsi konvejeriu, vėliau susiduria su elgesio, psichologinėmis ir net sveikatos problemomis

 

– Tarkim, veisiami medžiokliniai-gynybiniai šunys, jie turi išlaikyti tam tikrus išbandymus. Medžiokliniai šunys turi turėti gerą uoslę, kad rastų pėdsaką. O jei medžioklinį šunį auginsi uždaręs, po kelių kartų išsikreips jo genetika. Tarkim, žmogus trokšta dekoratyvinio, meilaus, draugiško šuniuko, kuris žaistų su žaisliukais, lauktų savo šeimininkų, o laikomas narve jis darosi asocialus, išmoksta gyventi be žmogaus, tampa nebe toks meilus, – sakė L. Baracevičiūtė.

Kaip šių eilučių autorei pasakojo A. Stumbrienė, susekti nelegalius veisėjus itin padeda savanoriai. Jie pastebi, kokiose veterinarijos parduotuvėse lankosi veisėjai, kuriems buvo uždrausta verstis šunų veisimu, su kokiu Tauragėje žinomu veterinarijos gydytoju jie bendrauja. Visi šie žmonės veterinarijos specialistams žinomi, tačiau pagauti juos nusikaltimo vietoje nėra taip paprasta. Suardyti šį nelegalių šunų veisyklų tinklą galėtų tik pasikeitęs visuomenės požiūris.

– Kol bus paklausa, bus ir pasiūla. Čia kaip ir su prostitucija. Greičiausiai turėtų tekti kokia nors atsakomybė ir tam, kuris įsigyja neženklintą, neregistruotą gyvūną iš nelegalios veisyklos. Gyvūnas gi perkamas bent jau dešimčiai metų. Iš nelegalios veisyklos įsigijus gyvūną neretai prireikia papildomų lėšų jo sveikatos problemoms spręsti, naujuosius jo šeimininkus nuvilia jo elgsena, kol galų gale tas asocialus gyvūnas patenka į kokią prieglaudą ar į kaimą dėl to, kad su juo neįmanoma sugyventi. Jis draskosi, kaukia, šlapinasi ne vietoje, – kalbėjo veterinarijos gydytoja.

 

Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!